Birleşik Krallık'ın Rusya raporu: Moskova, genel seçime ve İskoç referandumuna müdahale etti, Brexit için kanıt yok

Fakat raporun, Brexit oylamasına yönelik müdahaleye dair "kanıt olmadığını" iddia etmesi bekleniyor

(AFP)

Birleşik Krallık'ın Rusya raporunda, Moskova'nın, son genel seçimi ve ondan 5 yıl önceki İskoçya bağımsızlık referandumunu yönlendirmeye çalıştığının fakat AB referandumunu etkilemeye çalıştığına dair kanıt olmadığının belirtilmesinin beklendiği aktarıldı.

Raporun taslağı üzerinde çalışanlar arasında yer alan eski parlamento üyesi Dominic Grieve'ye göre Rusya'nın Britanya demokrasisine müdahalesiyle ilgili İstihbarat ve Güvenlik Komitesi'nin (ISC) uzun süredir beklenen raporu 2019'un başlarında tamamlanmıştı.

Bununla birlikte sandığa gidenleri ilgilendiren bilgiler barındırdığı yönündeki iddialar gündemdeyken raporun kamuoyuyla paylaşılması çağrılarına rağmen raporun yayımlanması nihayetinde istihbarat servisinin izni ve genel seçimler nedeniyle ertelenmişti.

Şimdi Daily Telegraph'a sızdırılan haber, bugün yayımlanması planlanan belgenin Rusya'nın İskoçya bağımsızlık referandumuna müdahalesiyle ilgili ayrıntılar içerdiğini fakat İskoç referandumundan iki yıl sonra yapılan Brexit referandumuna ilişkin bu yönde bir kanıt olmadığını iddia ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazeteye göre raporun İskoçya referandumundaki müdahaleyi "Batı demokratik seçimlerine Sovyet sonrası ilk müdahale" olarak nitelemesi bekleniyor. Bununla birlikte raporun, Brexit oylamasında bu tarz bir müdahalenin gerçekleştiğini gösteren doğrudan bir kanıtın olmadığını da belirtmesi bekleniyor.

Birkaç gün önce Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Brexit sonrası ticaret anlaşmasına dair ABD ile yürütülen müzakerelerin seyrini gösteren BK hükümet belgesinin sızdırılmasının arkasında isimsiz "Rus aktörlerin" olduğunu tekrarlamıştı. Söz konusu belge, dönemin İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn tarafından gündeme getirilmişti.

Her ne kadar belgenin yayımlanması ISC'nin yeni başkanı Dr. Julian Lewis'in temel önceliği olsa da raporun asla gün yüzüne çıkamayacağından korkuluyordu. Dr. Lewis, Downing Sokağı'nın ISC başkanlığına gösterdiği aday Chris Grayling'i mağlup etmesinin ardından Muhafazakar Parti denetçiliğinden uzaklaştırılmıştı.

Rusya'nın BK Büyükelçisi Andrei Kelin BBC News'e verdiği röportajda Rusya'nın seçimlere müdahale ettiği yönündeki suçlamaları reddetti. Rusya ayrıca koronavirüs araştırma tesislerini hacklediği yönündeki iddilarla da gündemde.

Kelin ülkesinin Britanya iç siyasetine müdahale etmeye dair herhangi bir ilgisinin olmadığını söyledi. Kelin, “Bu konuyu müdahale meselesi olarak kullanmanın gerekçesini anlamıyorum" dedi.

Hiçbir şekilde müdahalede bulunmuyoruz. Müdahaleye dair herhangi bir gerekçe görmüyoruz çünkü ülkenin başında Muhafazakar Parti de olsa İşçi Partisi de olsa, ilişkileri yoluna koymaya ve şu anda olduğundan daha iyi ilişkiler kurmaya çalışacağız.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU