Yemen Meclis Başkanı, BM’ye Husi ihlallerini şikayet etti

Yemen meşru hükümetine bağlı olan partiler, BM’ye ve BM Yemen Özel Temsilcisi’ne Husi milisleri tarafından gerçekleştirilen bu eylemleri kınamaları çağrısında bulundular

Yemen Başbakanı Muin Abdülmelik, dün Kahire'de Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi’ye Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi’nin mesajını iletti (Mısır Cumhurbaşkanlığı)

Yemen Meclis Başkanı Sultan el-Barkani, Birleşmiş Milletler, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve diğer uluslararası kuruluşlara, Husi milislerinin devam eden ihlalleri karşısında sıkı tedbirler almaları çağrısında bulundu.

Yemen’deki resmi kaynaklarının aktardığına göre el-Barkani, Birleşmiş Milletler'in (BM) Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths’e gönderdiği mesajda, Yemenlilerin darbeci Husiler ve korona salgını sebebi ile yaşadıkları durumdan kurtarılması çağrısı yaptı.

Barkani, Husi milislerinin son zamanlarda Genel Halk Kongresi Genel Sekreter Yardımcısı Şeyh Yasir Ahmed Salim el-Avadi ile kardeşlerinin Sana’daki evlerine ve mülklerine baskın yaptıklarını, kadınları ve çocukları evlerinden çıkardıklarını söyledi. Ayrıca Barkani, Husi ırkçı milislerinin parlamenterlere, gazetecilere, politikacılara ve onların uygulamalarına karşı çıkanlara karşı idam cezaları vermeleri başta olmak üzere Yemenlilere karşı işledikleri suçları kınadı.

Uluslararası sessizliğin gölgesinde devam eden bu uygulamaların uluslararası yasalar, normlar ve insani değerler için açık bir meydan okuma ve benzeri görülmemiş bir saygısızlık olduğunu ifade eden meclis başkanı, bu uygulamaların Yemen'de kalıcı bir barışa ulaşmak için yapılan uluslararası çabaların altını oyduğunu belirtti.

Husi milisleri kısa bir süre önce el-Avadi’nin Beyda Valiliği'ndeki evini istila etti ve örgüte muhalif olan kimselere yönelik devam eden yağma operasyonları kapsamında akrabalarının evlerine de el koydu.

Yemen meşru hükümetine bağlı olan partiler, BM’ye ve BM Yemen Özel Temsilcisi’ne Husi milisleri tarafından gerçekleştirilen bu eylemleri kınamaları çağrısında bulundular. Yapılan resmi açıklamada bu eylemlerin terör eylemleri olduğu ve buradan milislerin Yemen toplumunun değerlerine, geleneklerine ve göreneklerine hiçbir şekilde saygı duymadıklarının görüldüğü ifade edildi. Ayrıca Husi milislerinin bu eylemlerinin uluslararası barış çabalarını engellemeye çalıştıklarının delili olduğu belirtildi.

Açıklamada, Husi milislerinin darbe projesine devam etmekte, yerel ve uluslararası meşruiyete meydan okumakta ve Güvenlik Konseyi'nin kararlarını ihlal etmekte bir beis görmedikleri vurgulandı ve bu tür eylemler karşısında BM ve BMGK tarafından sıkı ve kararlı tedbir alınması gerektiği kaydedildi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

 

DAHA FAZLA HABER OKU