Rusya Babu’l Hava Sınır Kapısı’nı istiyor: Türkiye Moskova’nın baskısına boyun eğecek mi?

Türkiye, BMGK’nin Suriye’ye insani yardımların 1 yıl süreyle Babu’l Hava üzerinden yapılması kararını memnuniyetle karşıladı

Suriye ile olan Babu’l Hava Sınır Kapısı’nın Türkiye / Cilvegözü tarafı (AFP)

 

Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib kentinin sakinleri, Türkiye üzerinden insani yardımların gönderildiği tek sınır kapısı olan Babu’l Hava’nın Rusların denetimine girmesinden ve Ankara’nın bu konuda Moskova’nın baskılarına boyun eğmesinden endişe ediyorlar.

Basında çıkan haberler, Rusya’nın, Esed rejim güçlerinin konuşlandığı Şam-Lazkiye otoyoluna (M5) yalnızca 20 kilometre uzaklıkta olan Babu’l Hava’yı kontrol etmeyi planladığını ve muhtemelen Rusya’nın sınır kapısını Etarib - Babu’l Hava hattı üzerinden otobana bağlama planı hakkında Türkiye’yi bilgilendirdiğine işaret ediyor. 

Gözlemciler, Rusya’nın geçen hafta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Babu’l Hava’nın insani yardımların geçişinde kullanılmasına karşı veto hakkını kullanmamasını ve bunun dışında kalan diğer sınır kapılarının iptal edilmesindeki ısrarına dikkat çekerek, Rusya’nın Babu’l Hava’yı denetim altına almayı planladığını belirtiyorlar.

Rusya’nın Suriye’deki radikal grupların silahsızlandırılması ve bölgeden çıkarılmasıyla ilgili Ankara üzerindeki baskılarına işaret eden gözlemciler, Türkiye’nin bu baskılardan kurtulmak için Moskova’nın Babu’l Hava’yı denetim altına alma isteğine boyun eğebileceğini ifade ediyorlar.

Gözlemciler, Türkiye’nin Moskova’nın Babu’l Hava üzerindeki denetimini kabul etmesinin, yakın gelecekte rejimin İdlib’in tamamını kontrol altına alacağı anlamına gelebileceği noktasında uyarıyor.

Türkiye, BMGK’nin Suriye’ye insani yardımların 1 yıl süreyle Babu’l Hava üzerinden yapılması kararını memnuniyetle karşıladı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Tek bir sınır kapısına indirilse bile Suriyelilere yardım ulaştırma mekanizmasının sürdürülmesi önemlidir” dedi.

Gözlemciler, Çavuşoğlu’nun söz konusu ifadesini uluslararası toplumun Rusya’nın Babu’l Hava üzerinde denetim sağlama ve buraya konuşlanma isteğine boyun eğmenin ilk adımı olduğunu belirtiyorlar.

Öte yandan Babu’l Hava Sınır Kapısı Yönetimi, yaklaşık bir haftadır durdurulan Türkiye’ye yönelik yolcu hareketinin yeniden başlatıldığını duyurdu. Yönetim, yolculara ve başvuruda bulunacaklara, bu süreçte koronavirüs salgınını önlemek adına koruyucu tedbirlere uyma çağrısında bulundu. Babu’l Hava Yönetimi, Suriye’nin kuzeybatısında 1 koronavirüs vakası tespit edilmesinin ardından 14 Temmuz’da geçişlerin bir hafta süreyle durdurulduğunu ilan etmişti.

Türkiye’den bir güvenlik kaynağı, son iki haftada 599 Suriyeli vatandaşın Türkiye’den ülkelerindeki güvenli bölgelere döndüğünü ifade etti. Anadolu Ajansı (AA) dönüşlerin Hatay’daki Cilvegözü Sınır Kapısı üzerinden gerçekleştiğini bildirdi. Cilvegözü’nün karşısında Suriye tarafında Babu’l Hava Sınır Kapısı bulunuyor. Suriyeli ailelerin Cilvegözü’ndeki resmi işlemlerinin ardından İdlib ve kırsalındaki güvenli bölgeler ile Afrin ve civar köylere hareket ettiği aktarıldı.

Türk güvenlik kaynakları, Temmuz başında yaptığı açıklamda, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan, yılın ilk 6 ayında 4 bin 300 Suriyelinin İdlib ve Afrin'deki güvenli bölgelere döndüğünü belirtmişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

 

DAHA FAZLA HABER OKU