Çinli alışveriş devi Alibaba, değeri ABD’nin en büyük bankalarını geçebilecek bir halka arza hazırlanıyor

Çin merkezli perakende devi Alibaba.com'un ödeme sistemi kolu Ant Group, Hong Kong ve Şangay borsalarında halka arz edilecek. Ant Group’un sahibi olduğu Alipay’i 1,3 milyarlık Çin’de 900 milyon kişi kullanıyor

Fotoğraf: Reuters

İnternet üzerinden alışverişlerde ABD’li Amazon’un en büyük rakibi Alibaba, online ödeme şirketi Alipay’in sahibi Ant Group’u Hong Kong ve Şangay borsalarında halka arz edeceğini duyurdu. Ant Group’un hisse fiyatları ise henüz netleşmedi. 

Bu hamle, Şangay borsasının STAR endeksinin, ABD’deki Nasdaq endeksine rekabetinde önemli bir adım olarak yorumlanıyor. Zira Çinli şirketler,  ABD’de finansın kalbinin attığı Wall Street'te incelemeye alınmış, Çin de ABD’den vazgeçtiğini açıklamıştı. 

Ant Group CEO’su Eric Jing yaptığı açıklamada, şirketin Şangay SSE SATR ve Hong Kong SEHK borsalarında işlem göreceğini, Hong Kong'daki borsanın yabancı yatırımcılara açık olması sebebiyle şirketin tarihinde ilk kez yabancı sermayeye kapı açacağını söyledi.

Çin’in yüzde 70’i Alipay kullanıyor 

2004 yılında kurulan ve QR kod aracılığıyla ödeme teknolojisini kullanan Alipay, Çin’in en popüler ödeme sistemleri arasında yer alıyor. 

1,3 milyar insanın yaşadığı Çin’de 900 milyondan fazla kişinin kullandığı Alipay’in sahibi Ant Group ise aynı zamanda varlık yönetimi, şirketlere kredi ve sigorta sağlanması, finansal teknoloji ürünlerinin satışı gibi hizmetler de sunuyor. 

Değeri Goldman Sachs’ı geçebilir 

Ant Group, 2018’de 14 milyar dolarlık yatırım almış ve Wall Street Journal o dönem şirketin değerini 150 milyar dolar olarak açıklamıştı. 

1967’den bu yana yatırım danışmanlığı yapan Bernstein’ın kıdemli analisti David Dai, CNBC’ye verdiği röportajda halka arz ile birlikte Ant Group’un değerinin 210 milyar dolara çıkabileceğini söyledi. 

Böyle bir durumda ise Ant’ın değeri, aralarında Goldman Sachs ve Wells Fargo’nun da olduğu ABD’nin en büyük bankalarının değerini geçebilir. 

Alipay’in yüzde 33’ü Alibaba’nın

Çinli online alışveriş devi Alibaba, kurulduğu 1999 yılından tam beş yıl sonra ödeme sistemi Alipay’i hayata geçirdi. 

2014 yılına gelindiğinde Ant Financial Group kuruldu ve Alipay, bu çatı şirketin şemsiyesi altına girerek finansal teknoloji alanında da en önemli adımlardan biri oldu. Ant Financial’ın ismi daha sonra Ant Group olarak değişti. 

Alibaba, 2018’de Ant Group’un yüzde 33 hissesini, yani çoğunluk hissesini satın aldı. Çinli teknoloji devi, 2019'da İngiltere merkezli ödeme şirketi WorldFirst'ü satın alarak uluslararası çapta önemli bir atılım yapmıştı.


Independent Türkçe, CNBC 

DAHA FAZLA HABER OKU