Mike Pompeo hakkında ifşa dilekçesi: Washington ve ötesinde "şüpheli faaliyetlerde" bulundu

Birçok yeri sansürlenen 4 sayfalık bir belgeden oluşan şikayete göre ABD Dışişleri Bakanı, Washington genelinde, denizaşırı ülkelerde, New York'ta ve Florida'da endişe verici faaliyetlerde bulunmakla itham ediliyor

Pompeo'nun kendisi hakkında soruşturma yürüten bir başmüfettişin Trump tarafından kovulmasını sağladığı belirtilmişti (AFP)

Kamuya yeni açılan şikayet bildirimine göre kimliği bilinmeyen bir yetkili, Mike Pompeo'nun ABD Dışişleri Bakanı olarak “şüpheli faaliyetleriyle” ilgili ayrıntılı kanıtlara sahip olduğunu ve bu delillerin Dışişleri Bakanlığı içinde bildirilmesinin engellendiğini belirtti.

Söz konusu şikayet, hükümet faaliyetlerini takip eden ve Pompeo aleyhindeki ifşacı isnatlarına erişmek amacıyla Dışişleri Bakanlığı'na dava açan Amerikan Oversight'ın yürüttüğü yasal itirazların ardından hafta sonu paylaşılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birçok yeri sansürlenen 4 sayfalık bir belgeden oluşan şikayet dilekçesine göre Dışişleri Bakanı, Washington genelinde, denizaşırı ülkelerde, New York'ta ve Florida'da endişe verici faaliyetlerde bulunmakla suçlanırken, bahsi geçen ifşacı bu meselelerin hepsine tanıklık ettiğini iddia ediyor.

Şikayet metninde, "Faaliyetlerin çoğuna doğrudan şahit oldum" ifadesi yer alıyor. Yöneltilen isnada göre, ismi saklı tutulan yetkilinin ve Dışişleri Bakanlığı çalışanlarının Pompeo'nun eylemleri hakkında "bazı vesilelerle üst düzey yöneticilerden" ve "Hukuk Müşavirleri Ofisi'nden" "açıklama ve rehberlik almaya çalıştığı" ancak nihayetinde "bunu yapmalarının engellendiği" belirtiliyor.

Belgede bazı yerlerin sansürlenmesini devam eden bir soruşturmaya bağlayan Dışişleri Bakanlığı ise görünüşe bakılırsa ifşacı şikayetinin kamuya açılmasının ardından Pompeo'nun Dışişleri Bakanı olarak faaliyetleri etrafında bir soruşturma yürütüldüğünü de doğruladı.

Bu gelişmenin öncesinde, Dışişleri Bakanlığı Başmüfettişi Steve Linick'in Pompeo'nun isteği üzerine ABD Başkanı Donald Trump tarafından kovulmadan önce Pompeo'yla ilgili bir soruşturmayı bitirip raporunu bildirmeye yaklaştığı belirtilmişti.

Pompeo, Dışişleri Bakanlığı çalışanlarını kişisel işlerini yürütmek için kullanmanın yanı sıra Kongre'yi baypas ederek uygun hükümet gözetimi olmaksızın tartışmalı silah satışlarını onaylamakla suçlanıyor.
 


American Oversight İcra Direktörü Austin Evers ifşacı şikayetinin kamuya açılmasından sonra yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

Bazı açılardan bu iyi bir haber, çünkü şu anda başmüfettişlik ofisinin bakanın eylemlerini araştırmaktan vazgeçmediğine dair bazı göstergeler bulunuyor.

Ama başka açılardan bakarsak da bu davranışları hakkında hâlâ bilmediğimiz çok şey var.

İfşacı şikayeti, Pompeo'nun Kovid-19'a karşı uluslararası mücadele ve iyileşmeden iki ülke arasındaki ticari ilişkilere kadar her meseleyi tartışacağı iki günlük ziyaret için Birleşik Krallık'a varmadan hemen önce paylaşılmıştı.

The Independent konuyla ilgili olarak ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yorum talebinde bulundu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU