İran, Suudi Arabistan'a "müzakereye hazırız" çağrısını yineledi

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Musevi, "Suudi Arabistan ile ilgili ilkesel siyasetimizi ve çabalarımızı defalarca ilan ettik. Bölgesel müzakereler ve iş birliği ile ilgili önerimize nasıl cevap vereceği bu ülkenin makamlarına bağlıdır" dedi

Fotoğraf: AA

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, İran resmi ajansı IRNA'ya yaptığı açıklamada, Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi'nin Riyad'a yapacağı ziyaret ve İran-Suudi Arabistan ilişkileriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

İran'ın bölge ülkeleriyle iş birliğine ve müzakereye her zaman hazır olduğunu aktaran Musevi, "İhtilaflar ve yanlış anlaşılmalar gibi sorunlar sadece diyalogla çözülür. Suudi Arabistan ile ilgili ilkesel siyasetimizi ve çabalarımızı defalarca ilan ettik. Bölgesel müzakereler ve iş birliği ile ilgili önerimize nasıl cevap vereceği bu ülkenin makamlarına bağlıdır." ifadelerini kullandı. 

İran basınında, bugün Suudi Arabistan, yarın da İran'ı ziyaret edeceği açıklanan Kazımi'nin Tahran ile Riyad arasında arabuluculuk rolü oynayabileceği yazılmıştı.

Ancak bu sabah Kazımi'nin Riyad'a yapacağı ziyaretin, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'nin hastaneye kaldırılması nedeniyle ertelendiği duyurulmuştu.

Suudi Arabistan ve İran ilişkileri

Ortadoğu’daki yaşanan istikrarsızlıklar iki ülke arasındaki ilişkilere de yansıdı. Suudi Arabistan ve İran arasındaki anlaşmazlıkta, bölgedeki mezhep çatışması da rol oynarken, iki ülke arasındaki ilişkileri Yemen’deki iç savaş gerginleştirdi.

İran’ın Husi isyancılara silah ve füze desteği verdiğini öne süren Suudi Arabistan, bu nedenle İran’a karşı sert tedbirler aldı.

İki ilişkiler arasındaki gerginlik, 2016 yılında hac konusuna da yansıdı. İki ülke hac konusunda anlaşmaya varılamadığını açıklarken, İran kendi vatandaşlarına hacca gitmemeleri yönünde uyarılarda bulundu. 2019 yılında İran ve Suudi Arabistan arasında yapılan bir anlaşmayla hac konusu çözüldü.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU