Mısır Parlamentosu'nda Libya'ya asker gönderme tezkeresi için "gizli oturum" yapılacak

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, daha önce Libya'ya asker gönderebileceği tehdidinde bulunmuştu

Fotoğraf: AFP

Mısır Parlamentosu, bugün Libya'ya asker gönderilme tezkeresi için gizli bir oturum gerçekleştirecek.

Parlamento temsilcisi Seyid Şerif, bugün Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'ye Mısır askerini Libya'ya gönderme yetkisi verilmesi yönünde bir karar almak üzere parlamento tarafından "gizli bir oturum" gerçekleştirileceğini açıkladı.

Dün akşam bir televizyon kanalına konuşan Şerif, Mısır Anayasası'nın 152. maddesi uyarında devletin parlamento onayı olmadan savaş ilan edemediğini veya kuvvetlerini savaşa gönderemediğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Oturum neden gizli?

Şerif, konseyin çalışmalarını düzenleyen iç düzenlemelerin "Mısır ulusal güvenliğini korumak için gizli olması gerektiğini" ifade etti.

Meclisteki oy işlemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şerif, "Bu durumda çoğunluk veya muhalefet yok, hepimizin oyu devletimizi tehlikelere karşı desteklemelidir" şeklinde konuştu.

Şerif, "Biz her zaman anayasayı korumak için temel kuralara saygı duran konumda olmalıyız" dedi.

Şerif, Halife Hafter'i destekleyen Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih'in ocak ayında Kahire'ye gelerek Türkiye'nin desteklediği ve Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti güçlerine karşı askeri destek istediğini hatırlattı.

Mısır Parlamentosu, Libya tezkeresini daha önce ertelemişti.

Sisi'nin Libya tehditleri

Sisi, 20 Haziran'da yaptığı açıklamada, Türkiye'nin desteklediği UMH'ye bağlı güçlerin Sirte kentine saldırması durumunda Mısır'ın doğrudan çatışmaya girebileceğini söyleyerek, "kırmızı çizgi" uyarısında bulunmuştu.

Sisi, benzer tehdidi Kahire'de Hafter kontrolündeki kabile liderleriyle yaptığı toplantıda da dile getirmiş, "Daha önce ilan ettiğimiz kırmızı çizgiler temel olarak barış ve Libya'daki çatışmaya son verilmesi için bir çağrıydı. Ancak özellikle Sirte dolaylarında giderek artan askeri hazırlıklar ışığında, batı sınırlarımızda ulusal güvenliğimize tehdit oluşturabilecek herhangi bir hamleye karşı boş durmayacağız" ifadelerini kullanmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU