TÜYAP Fuarcılık, ziyaretçi rekoru kıran Diyarbakır’da tabela indirdi

12 yıl önce Diyarbakır’da fuarcılık faaliyetine başlayan ve 70’in üzerinde organizasyona ev sahipliği yapan TÜYAP Fuarcılık A.Ş., kentte tabela indirdi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Diyarbakır’da 2008 yılında ilk fuar organizasyonuna başlayan Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş (TÜYAP), önceki gün kentten tamamen çekilme kararı aldı.

Başarılı organizasyonlara ev sahipliği yapan ve ziyaretçi rekorları ile Türkiye’de ilklere imza atan TÜYAP’ın ani kararla kentte çekilmesi şok etkisi yarattı.

Independent Türkçe’ye konuşan TÜYAP Bölge Müdürü Velat Ektirici, mülk sahibi Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ile Ağustos 2008’de 10 yıllık sözleşme yaptıklarını, 2019’da da süreyi 10 yıl daha uzattıklarını söyledi.
 

tüyap-ziyaretci-rekoru.jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe


"Bizim için Diyarbakır operasyonu bitti arkadaşlar"

Pandemi sürecinde kira alınmaması konusunda TÜYAP A.Ş. Yönetim Kurulu ile DTSO Yönetim Kurulu arasında sorun yaşandığını ifade eden Ektirici, şunları anlattı:

Pandemi nedeniyle bir ticari anlaşmazlık çıktı. Olay tamamıyla DTSO ve TÜYAP’ın üst yönetim arasındaki sorun. Birtakım görüşmeler yapıldı; ancak dün akşam itibarıyla, Yönetim Kurulu Başkanımız Bülent Bey, ‘Bizim için Diyarbakır operasyonu bitti arkadaşlar’ şeklinde açıklaması oldu. Bu gelişme üzerine Diyarbakır’daki tabelamızı indirdik. Bizi üzen bir durum. Yönetimin kararlarını ne yazık ki uygulamak zorundayız.


"Sorun tamamıyla pandemi sürecindeki kira anlaşmazlığı ile ilgili"

Pandemi süreci içerisinde Bakanlar Kurulu kararı ile 1 Eylül’e dek durduruldu. Ektirici, bu sebeple 15 Mart’tan günümüze dek fuarcılık faaliyeti yapmadıklarını belirterek, "Pandemi sürecinde TÜYAP’ın kira alınmamasına dair bir talebi oluştu. İlk etapta olumlu karşılandı. Ancak daha sonra bu karar değişti. Biz de anlam yükleyemedik. Sorun tamamıyla pandemi sürecindeki kira anlaşmazlığı ile ilgili. Böyle bir talep oluşunca yönetimimizde bir manevi kırgınlık oluştu" dedi.
 

TÜYAP Bölge Müdürü Mehmet Velat Ektirici.jpg
TÜYAP Bölge Müdürü Mehmet Velat Ektirici / Fotoğraf: Independent Türkçe


"Böyle zorlu süreçte biz gemiyi terk eden fare olmayız"

Diyarbakır'da, 2015'te yaşanan "hendek" olayları döneminde 2 yıl fuar yapamadıklarını halde kira ödemesi yaptıklarını hatırlatan Ektirici, şunları söyledi:

O dönem TÜYAP, 1 TL dahi indirim talep etmeden kirasını ödedi. TÜYAP Başkanımızın şöyle bir açıklaması vardı; ‘Böyle zorlu süreçte biz gemiyi terk eden fare olmayız.’ Biz o dönemde DTSO’nun yanında durduk. Normal şartlarda kar amacı gütmemiz gerekir. Ama biz öncelik olarak kar amacı gütmedik. Karşılığında böyle bir yaklaşım beklemezdik. Böyle bir kırgınlık oluştu.


"Batılı firmaların ön yargılarını kırmış, iyi bir entegrasyon sağlamıştık"

12 yıllık süreçte 70’i aşkın fuar organize ettiklerini ifade eden TÜYAP Bölge Müdürü Mehmet Velat Ektirici, batılı firmaların kente dönük önyargıları kırmayı başardıklarını kaydetti.

Ektirici, "Bugüne dek 70’in üzerinde fuar organize ettik. İyi bir yere de getirdik kentimizi. Fuarcılık bilinci gelişti, kente dair ön yargılar kırıldı, kentin bilinirliği arttı. Çünkü ilk dönemlerde batılı firmaları getirmekte zorlanıyorduk. Gelmeye ikna ettiklerimiz de koruma verecek misiniz diyordu. En batı uçlardan artık fuarlarımıza katılım sağlanıyordu. Batı ve doğu arasında iyi bir entegrasyon sağlamıştık" ifadelerini kullandı.


DTSO Fuar Komisyonu Başkanı Deniz: 2019 borçlarımızı istedik

TÜYAP’ın eleştirdiği kurum olan DTSO, sorunun, eski borçların talep edilmesi sonrası geliştiğini bildirdi.

DTSO Fuar Komisyonu Başkanı Mehmet Ali Deniz, "2018 yılında TÜYAP’la yapmış olduğumuz 10 yıllık sözleşmemiz bitti ve 2019’da 10 yıllık bir sözleşme daha yaptık. Üstelik iyi niyet göstergemizi göstererek 2019’un geliri henüz bize ödenmeden imzaladık sözleşmeyi. Yakın bir süreçte de kendilerine yazı yollayıp, ‘Bize bu parayı gönderin’ dedik. Kimse kimseye çamur atmasın. TÜYAP Erzurum ve Adana’dan da çekildi. Diyarbakır, bölgenin bir yıldızı. Jokere per arar gibi bir yaklaşım doğru değil"  dedi.
 

DTSO Fuar Komisyonu Başkanı Mehmet Ali Deniz.jpg
DTSO Fuar Komisyonu Başkanı Mehmet Ali Deniz / Fotoğraf: Independent Türkçe


"Biz kendilerinden paramızı istedik sadece. Onlar da pandemiyi mücbir sebep gösterdiler ve sözleşmeyi tek taraflı feshetme yolunu tercih edeceklerini söylediler" diyen Deniz, sözlerini şöyle sürdürdü:

Fesih yazısı resmi olarak henüz DTSO’ya ulaşmış değil. Durum bu. Diyalog kapısı da henüz kapanmış değil. TOBB Başkanımız Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu, DTSO Başkanımız Mehmet Kaya ile TÜYAP Fuarcılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Bey’le bir görüşme daha yapılacak. Şayet sorun çözülmezse DTSO Fuar A.Ş’miz var. Erbil ve Diyarbakır’da fuarlar organize ettik. Diyarbakır’ı fuarsız bırakmayız. Kentimizi, firmalarımızı en iyi şekilde tanıtmaya devam edeceğiz.

 
Türkiye rekorları kırılmıştı

TÜYAP Diyarbakır’ın DTSO ile birlikte Ekim 2019’da düzenlediği kitap fuarına 175 bin, Kasım 2019’da yapılan Yöresel Lezzetler Fuarı’na da 173 bin 854 kişi katılmıştı.

Bu rakamlar, Türkiye’de ziyaretçi rekoru olarak kaydedilmişti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU