Çin yönetimi, milyonlarca kişiyi propaganda içeren telefon uygulamasını indirmeye 'zorluyor'

‘Büyük Ulusu Öğrenmek’ adlı uygulama, Devlet Başkanı Şi Cinping'in ve Komünist Parti’nin tanıtımını yapıyor

Şi Cinping, Çin tarihinin en önemli liderleri arasında görülüyor

Conrad Duncan - The Independent

Çin hükümetinin milyonlarca kişiyi Devlet Başkanı Şi Cinping'in ve Komünist Parti’nin tanıtımını yapan uygulamayı indirmeye zorladığı öne sürüldü.

Çin’de yaşayan milyonlarca kişi, akıllı telefonlarında ‘Büyük Ulusu Öğrenmek’ adlı bu uygulamayı kullanıyor.

Bu yılın başında kullanıma açılan uygulama, ülkedeki Apple cihazlarında en çok indirilen aplikasyon haline geldi. Çin’de popüler olan WeChat ve TikTok gibi uygulamalardan daha fazla indirilen aplikasyonun, 100 milyondan fazla kayıtlı kullanıcısı bulunuyor.

Kullanıcılar, Çinli lider Şi’nin uluslararası ziyaretlerini izleyerek ya da ekonomi politikalarına ilişkin soruları yanıtlayarak puan kazanıyor.

Teknoloji devi Alibaba’nın geliştirdiği uygulamayı eleştirenler, Komünist Parti yetkililerinin yurttaşlara söz konusu uygulamayı kullanması için baskı yaptığını ve dinlemeyenleri cezalandırdığını iddia etti.

İktidardaki Komünist Parti’den binlerce yetkilinin uygulamanın kullanılmasını sağlamakla görevlendirildiği, okulların uygulamayı kullanmayan öğrencileri düşük notlarla tehdit ettiği ve şirketlerin, çalışanlarını uygulamaya göre sınıflandırdığı öne sürüldü.

Buna göre, çalışanlarının uygulamada ne seviyeye geldiğini görmek için ekran görüntüsü talep eden işverenler, aplikasyonun kullanılmaması durumunda maaş kesintisi tehdidinde bulunuyor.

The New York Times’a konuşan Pekin’de yaşayan siyasi analist Wu Qiang, Şi’nin kendisine yönelik sadakati güçlendirmek için yeni medyayı kullandığını söylerken, Çin’deki sosyal trendleri inceleyen Weibo editörlerinden Manya Koetse ise AFP’ye verdiği demeçte, uygulamanın Şi döneminin en iyi propaganda örneği olduğunu ifade etti.

 

 

Söz konusu aplikasyonun kullanıcılardan cep telefonu numarası ve ulusal kimlik numarası istemesine rağmen, hükümetin kullanıcıları ne kadar yakından izleyebileceği bilinmiyor.

The New York Times'a konuşan ve Çin medyası üzerine çalışmalar yapan bir diğer isim, Avustralyalı Profesör Haiqing Yu konuyla ilgili, “Bu bir çeşit dijital gözetleme. Dijital diktatörlüğü yeni bir seviyeye taşıyor” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şi’nin ülkedeki kontrolünü sağlamlaştırma girişimi olarak değerlendirilen uygulama, Komünist Parti’nin kurucusu Mao Zedong’un yazdığı, Kültür Devrimi sırasında dağıtılan Küçük Kırmızı Kitap’la kıyaslanıyor.

Şi Cinping, Mao’dan bu yana Çin’in en güçlü liderlerinden biri olarak görülüyor. Çin Komünist Partisi, devlet başkanlığında süre sınırlamasını Mart 2018’de kaldırdı. Buna göre Şi, ülkeyi süresiz olarak yönetebilir.

Ayrıca, devlet başkanının ‘Şi Cinping Düşüncesi’ olarak bilinen siyasi teorisi, 2017’de Çin Komünist Partisi’nin tüzüğüne resmen girdi. İsminin parti tüzüğüne girmesi, Şi’yi Çin tarihinin en önemli liderleri arasına soktu.


 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU