Beşar Esad, halkın yarısının katılmadığı parlamento seçimlerinde oy kullandı

Esad ve eşi Esma Esad, iç savaşın başlangıcından bu yana üçüncüsü düzenlenen seçimlerde sandık başına gitti

Fotoğraf: SANA

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, parlamento üyelerinin seçimi için başlayan seçim kapsamında bu sabah sandık başına giderek oyunu kullandı.

Esad'a oy kullanma işleminde eşi Esma Esad da eşlik etti.

İç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana üçüncüsü düzenlenen seçim kapsamında Esad, Cumhuriyet İşleri Bakanlığı merkez binasında oy kullandı.

Esad çiftinin oy kullandığı görüntüler Suriye resmi haber ajansı tarafından paylaşıldı.

 

Suriye'de iç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana 3'üncüsü gerçekleştirilen parlamento seçimleri için sabahın erken saatlerinden itibaren, koronavirüs (Kovid-19) önlemleri altında oy kullanmak üzere sandık başına gidildi.

Halkın yarısı seçimlere katılmıyor

250 sandalyeli parlamento seçimleri için bin 658 aday bulunuyor.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle daha önce ertelenen milletvekili seçimlerine, rejimin göçe zorladığı ve yerinden ettirdiği Suriye halkının yarısından fazlası katılamayacak.

2011 öncesi ülke nüfusu 22-23 milyon civarındayken Birleşmiş Milletlerin (BM) verilerine göre, iç savaşta 6,7 milyon Suriyeli ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Bu süreçte, 7-8 milyon kişi de yerinden edildi.

Askeri muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde ise seçimler yapılmayacak.

Şam yönetiminin kontrolündeki alanlarla bilrikte İdlib, Rakka, Halep ve Suriye hükümetinin kontrolü dışındaki 7 bin 300'den fazla merkezde sandıkarın kurulduğu bildirildi.

Muhalefet, seçimleri meşru görmüyor

Parlamentoyu "savaş meclisi" olarak niteleyen Suriye muhalefeti ise rejimin sadece kendine yakın olan kişilerin adaylığına onay vererek göstermelik seçimler yaptığını düşünüyor.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Nasır el-Hariri, gerçekleşecek seçimlerin "meşru" olmayan bir rejim tarafından icra edildiğini ve geçerliliğinin bulunmadığını dile getirdi.

Seçimleri kabul etmediklerini vurgulayan Hariri, "Seçimler, tüm halkın katıldığı, şeffaf bir şekilde icra edilen, sivil toplum kuruluşları ve özgür basının katıldığı, halkın gözetimi altında gerçekleştirilir. Ordunun ve güvenlik güçlerinin müdahalesinden korkunun olmaması gerekir." dedi.

Meclis seçimleri en son 2016 yılının nisan ayında gerçekleştirilmiş, 3 bin 500'e yakın adayın katıldığı seçimlerde Esad liderliğindeki Baas Partisi'nebağlı "Ulusal İlerleme Cephesi" 250 sandalyenin 200'ünü almıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU