Trump’ın başkanlığını günbegün belgeledim ve şimdi serbest düşüşe geçtiğini söylüyorum

Görünüşe bakılırsa ABD Başkanı, olabilecek en kötü zamanda kontrolü kaybediyor

Başkan'ın stratejileri eskisi kadar işe yaramıyor (Evan Vucci/AP)

Ukalaları kimse sevmez. Ne kadar bilgisiz olurlarsa olsunlar her soruya verecek cevapları vardır. Dahası, can sıkıcı gerçekler ettikleri cafcaflı lafların önünü tıkasa bile hemen hemen her şeyin çözümü avuçlarında durmaktadır. Onlara sormanız yeter.

Hepimiz bu tip insanları tanırız. Her fikir, büyük bir heves ve yanında tenezzülle birlikte servis edilir. Amerikalı filozof Ice Cube'un bir zamanlar söylediği gibi, her cümle "bir noktayla" biter.

Her şeyi bildiğini zannedenleri sorgulamaya cüret etmeyin. Ha olur da böyle yaparsınız, çok hatalı ve cahil tarafın neden siz olduğunuza dair tüm gerekçelerle ilgili uzun bir dersi (yok yok vaazı) atlatabilecek kadar vaktiniz bulunduğundan emin olun.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu kişilik türü tanıdık geliyor mu? Öyle de olmalı. Çünkü Donald Trump tüm cevaplara sahip olduğunu ve hemen hemen her şeyin icabına baktığını genelde günde bir ya da iki kez bizlere hatırlatıyor.

Kendisi tek kelimeyle Başukala. Ne var ki 2020 başkanlık yarışına dair anketlerin neredeyse tamamı, gün geçtikçe daha fazla Amerikalının Trump'ın cüretkar bildirilerle sıktığı palavralarından, anlamsız öngörülerinden ve gerçekleri görmezden gelen kararnamelerinden basbayağı bıktığını ortaya koyuyor.

Efendim, koronavirüs vakaları ve hastaneye kaldırılma oranlarında rekor hızla artışın yaşandığı eyaletlerdeki halka mesajınız nedir? Trump, sanki sağlık peygamberi gibi, insanların hastalanma endişesi karşısında sinirlenmiş görünüyor, küçümseyici bir şekilde virüsün “öylece çekip gideceğini” ve ülke genelinde ölüm oranları düştüğü için Kovid-19 vakalarının “yüzde 99'unun" "zararsız” olduğunu söylüyor.

Virüs bir yere gitmiyor. Tam aksi yaşanıyor. Fakat ülkenin bir numaralı ukalasına göre, virüsün yakın zamanda çekip gideceğini ilan etmeyi sürdürmesi halinde belki (sadece belki) yeteri kadar insan onun ikinci kez kazanabileceğine inanabilir.

Sayın Başkan, polisin kötü muamelesinin kurbanı olduklarını hisseden siyahi halka mesajınız nedir? Muhabirlerden birine işaret ederken Trump'ın yüzü kırmızıya dönüyor, eşitsizliği protesto eden kişileri “anarşist”, “haydut” ve “kabadayı” ilan ediyor.

Güneydeki Güneş Kuşağı eyaletleri koronavirüsle dolmuşken bile bu sonbaharda okulları açma hakkında ne düşünüyorsunuz? Trump 7 Temmuz'da yaptığı açıklamada, “Herkes bunu istiyor. Anneler istiyor, babalar istiyor, çocuklar istiyor. Bunu yapma zamanı" demişti. Her şeyi biliyorsanız, her şey yerine getirilecektir. En azından kendi kafanızda öyle olacak.

Peki ya Rusların Afganistan'daki Amerikan askerlerini öldürmesi için Taliban güçlerine ödül teklif ettiğine dair istihbarat brifingleri? Onlara ne gerek var? Temel olarak şu anki başkanın görüşü bu. Neticede onun içgüdüleri en iyisini bilir.

Ancak görünüşe bakılırsa Trump içgüdülerini ne kadar çok takip ederse o kadar çok düşüyor. Görev süresi boyunca daha önce de tökezlemişti. Lakin Ocak 2017'deki o kurşuni günde yemin ettiğinden beri ABD Başkanı'nın her gününü takip etmiş biri olarak bu yazarınız serbest düşüşe geçmiş bir başkan görüyor.

Neden ona ikinci bir dönem daha sunmaları gerektiğine dair seçmene verebileceği bir mesajı yok. Yüksek Mahkeme'nin 9 Temmuz'da aldığı kararla, Manhattan Bölge Savcısı'nın Trump'ı vergileri ve mali kayıtlarıyla alakalı mahkemeye çağırması karşısında başkanlık makamının Trump'a otomatik dokunulmazlık tanıyamayacağına hükmetmesi muhtemel yasal sorunlara yol açtı. Anket sonuçları da iç karartıcı. Virüs bir kez daha süratle yayılıyor.
 


Diğer insanlardan geçebilecek Kovid-19 taşıyıcısı damlacıklara karşı korunmak için maske takmaktan Konfederasyon bayrağı dalgalandırmaya, koronavirüsün gerçekten ciddi bir durum olup olmadığından virüsün aksattığı ekonominin gerçek vaziyetine kadar birçok meselede hayata karşı sergilediği o çok bilmiş tavır yüzünden Trump kendisini gitgide daha da tecrit ediyor.

Seçmen nezdinde ismen tanınan ve popüler bir rakiple mücadele eden görevdeki bir başkan için tüm bunlar berbat görünüyor, Amerikalıların çoğuna göre o görevdeki başkanın yavaş ve yetersiz tepki verdiği pandemiyle mücadelesini saymıyorum bile.

Bu Donald Trump'ı daha önce hiç görmedik, dolayısıyla serbest düşüşünü durdurup durduramayacağını tahmin edemiyoruz. Yeğeni Mary Trump'a göre, ukalalık yönetimi dışında başka bir hareket tarzı yok.

Yayımlanan kitabında Mary, Başkan Trump'ın narsisistik kişiliğe sahip olmanın tüm işaretlerini taşıdığını yazıyor.

Açıkçası Donald'ın patolojileri o kadar karmaşık ve davranışları genelde o kadar açıklanamaz ki doğru ve kapsamlı bir teşhis koymak için onun asla katılmayacağı psikolojik ve nörofiziksel bir dizi test gerekecektir.

Yazar görünüşe göre ABD Başkanı'nın kendi yarattığı baloncuğun içindeki yaşam tarzına atıfta bulunarak, “Donald yetişkin hayatının çoğunda bir bakım tesisine kapatılmış vaziyetteydi” diyor ve “Bu yüzden gerçek dünyada kendi başına nasıl gelişeceğini, hatta nasıl hayatta kalacağını bilmek imkansız" diye ekliyor.

Mesele, seçmenin Biden'ın ABD Başkanı'ndan daha fazlasını bildiğine inanması değil. Seçim gününe 4 ay kalmışken, eski Başkan Yardımcısı'nın gerçek dünyayı Trump'tan çok daha iyi kavradığına inanıyorlar, hepsi bu.

 

 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU