Uluslararası Finans Enstitüsü: Küresel borç, gayrisafi hasılanın yüzde 322’sine ulaştı

Uluslararası Finans Enstitüsü’nün verilerine göre virüs salgınının etkisiyle küresel borç, 258 trilyon dolara çıktı. Bu, 2008 Küresel Finansal Krizi’ndeki seviyeden yaklaşık 90 trilyon dolar daha fazla

Fotoğraf: Pixabay

Nisan ayında yaptıkları açıklamayla küresel borç seviyesinin toplam gayri safi hasılaya (GSH) oranının 2020 sonunda yüzde 342’ye çıkabileceğini söyleyen Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), "Küresel Borç Monitörü" raporunun son hâlini yayımladı. 

Buna göre küresel borç seviyesi, yılın ilk çeyreğinde 1,2 trilyon dolar artışla 258 trilyon dolara çıktı. Bu, 2008 Küresel Finansal Krizi’ndeki seviyeden yaklaşık 90 trilyon dolar daha fazla. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nisanda açıklanan rapora göre ise 2019’da yapılan borç miktarı, 255 trilyon dolardı ve küresel gayrisafi hasılanın yüzde 322’siydi. 

16 Temmuz’da açıklanan yeni veriye göre ise bu oran artık yüzde 331. 

Sektörler bazında incelendiğinde, hane halkına ait borçlar yılın ilk çeyreğinde 48,1 trilyon dolar, finansal olmayan şirketlere ait borçlar 75,6 trilyon dolar, kamuya ait borçlar 69,9 trilyon dolar ve finansal şirketlere ait borçlar 64,3 trilyon dolar olarak hesaplandı.

Gelişmiş ekonomilerin toplam borcu bu yılın ilk çeyreğinde 185,4 trilyon dolar olurken, Hindistan, Çin, Güney Afrika, Brezilya ve Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomilerin toplam borçları ise 72,6 trilyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

Toplam borcun GSH'ye oranı gelişmiş ekonomilerde yüzde 392 olarak kaydedilirken, gelişmekte olan ekonomilerde ise yüzde 230 oldu.

Raporda, yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgınının neden olduğu durgunlukta özellikle gelişmekte olan piyasalarda küresel borcun GSYH'ye oranının arttığı belirtildi.

Uluslararası Finans Enstitüsü’nün (IIF) yayınladığı Küresel Borç Monitörü Raporu’na göre tüm dünyada ve tüm sektörlerdeki borç miktarı 2019’da 10 trilyon dolardan fazla artarak 255 trilyon dolara yükseldi. 

Söz konusu borç miktarı, küresel gayrisafi hasılanın (GSH) yüzde 322’si ve 2008 Küresel Finansal Krizi’ndeki seviyeden 87 trilyon dolar daha fazla. 


Independent Türkçe, AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU