Dünyanın en büyük Boeing 747 filosuna sahip British Airways, elindeki tüm “Gökyüzünün Kraliçeleri”ni emekliye ayırıyor

İngiliz havayolu şirketi British Airways, 1970’lerde havacılıkta yeni bir dönemi başlatan Boeing 747 model uçaklarını elden çıkaracak. 2024’te gerçekleşmesi planlanan süreç, pandemi nedeniyle erkene çekildi

İlk kez 1968'de üretilen Boeing 747 modeli, kambur sırtıyla biliniyordu/ Fotoğraf: British Airways

Sivil ve askeri uçak üreticisi Boeing’in en önemli müşterisi İngiliz havayolu şirketi British Airways, elindeki 32 adet Boeing 747 model uçak filosunun tamamını emekliye ayırıyor. 

“Emekliliği” 2024’te başlatıp, kademeli olarak gerçekleştirmeyi planlayan İngiliz havacılık devi, pandeminin yolcu sayısında neden olduğu düşüş, gelirlerde açtığı yara nedeniyle bu planı 2020’ye çekti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

British Airways, 50 yıl boyunca “Göklerin Kraliçesi, Jumbo Jet, Balina” lakaplarıyla bilinen, kambur gövdeli ve dört motorlu Boeing 747 hakkında yaptığı açıklamada “747 filomuzun tamamını emekliye ayırmanın büyük üzüntüsü içerisindeyiz” ifadesini kullandı. 

İlk uçuşunu 1969 yılının şubat ayında gerçekleştiren Boeing 747, o yıllarda havacılıkta yeni bir dönemi de başlatmıştı. 

Zira en yakın rakibinin iki katı büyüklüğündeki 747,  geçen 50 yılda bin 500’den fazla üretildi. Ancak iki motorlu uçak modellerinin yakıt verimliliğinin daha çok olması, havalandırılmalarının daha ucuz olması nedeniyle 747, bir süredir gözden çıkarılan modeller arasında. 

Havayolları 747 yerine 2016’da hizmete başlayan 787 Dreamliner ya da Boeing’in en yakın rakibi Airbus’ın A350 gibi orta büyüklükteki, çift motorlu uçaklarını tercih ediyor. Bu modellerin yolcu ile doldurulması da daha kolay, bakımı da daha ucuz. 

Airbus, tüm zamanların en büyük yolcu uçağı A380’inin üretiminin 2021’de durdurulacağını geçtiğimiz günlerde duyurmuştu. Boeing’in de yakın zamanda rakibini takip etmesi bekleniyor. 

Artık ABD’li hiçbir havayolu şirketi 747’ye filosunda yer vermezken Hollandalı KLM, Korean Air gibi şirketler de filolarındaki bazı 747’ler ile yolları ayırmıştı. 

Lufthansa, UPS, Cargo Lux, British Airways’ten sonra en fazla Boeing 747’ye sahip üç firma. 

Daha önce de British Airways'in salgın nedeniyle 350'si pilot 12 bin çalışanının da işine son vereceği açıklanmıştı. Bu rakam, tüm çalışan sayısının yüzde 28'i. 


Independent Türkçe, Reuters, Boardinginfo

DAHA FAZLA HABER OKU