Birleşik Arap Emirlikleri, İspanya'daki Kurtuba Camii'nin tekrar Müslümanlara açılmasını talep etti

Mevcut durumda Katolik Kilisesi yani Vatikan'ın envanterinde kayıtlı bulunan ve içindeki kiliseye iki papazın görevli olarak atandığı Kurtuba Cami-Katedrali zaman zaman İspanyol devleti ile Vatikan'ı da karşı karşıya getiriyor

Fotoğraf: Reuters

Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Şarkiya Vilayeti Emiri Şeyh Sultan bin Muhammed El Kasımi, İspanya'daki Kurtuba Camii'nin tekrar Müslümanlara iade edilmesini talep etti.

Egnizisyon mahkemeleri hakkında yazdığı kitaba ilişkin Şarika Ahbar'a röportaj veren Kasımi, "En azından Kurtuba Camii'nin geri dönüştürülmesini talep ediyoruz" şeklinde konuştu.

Şarika Emiri, "Cordoba Belediyesi'ne mesaj gönderdim ancak caminin kiliseye çevrildiğini söyledi. Ben de caminin hak edenlere verilmesi gerektiğini ve caminin Müslüman mülkü olduğunu ilettim" dedi.

kurtuba 1 reuters.jpg
Fotoğraf: Reuters

 

Egnizisyon mahkemelerinin Müslümanlara yönelik çarpık kararları olduğu düşüncesini dile getiren emir, tarih kitaplarında bu çarpıtmanın Hristiyanları İslamiyetten uzaklaştırmayı hedeflediğine dikkat çekti.

Kurtuba Camii

Kurtuba Camii, Endülüs Emevileri zamanında İspanya'nın Cordoba şehrini yapılan ve temelini 785'da Endülüs İslam Devletinin kurucusu I. Abdurrahman'ın atmış olduğu bir cami olarak göze çarpıyor.

Endülüs Emevileri döneminden kalan ve halihazırda farklı amaçlarla kullanılan İspanya'daki İslam eserlerinin en önemlilerinden biri olan Kurtuba Ulu Cami, yıllardır sadece Katoliklerin ibadetine açık tutuluyor.

kurtuba 2 reuters.jpg
Fotoğraf: Reuters

 

İspanya'nın güneyindeki Endülüs bölgesinde bulunan Kurtuba Camii, Ayasofya'nın müze statüsünden çıkarılıp cami olarak ibadete açılması kararının ardından aslına dönüştürülmesiyle gündeme geldi.

Endülüs Emevi Devleti döneminde, 786-988 yıllarında kademeli olarak inşaatı yapılan ve bir dönem dünyanın en büyük camisi olan Kurtuba Ulu Cami, 1236'da kentin Kastilya Krallığı'nın eline geçmesiyle ilk önce Katolik Kilisesi'ne, ardından da 16. yüzyıla kadar katedrale dönüştürüldü.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU