ABD’deki protestolarda kelepçe takılıp tutuklanan The Independent muhabirine yönelik suçlamalar düşürüldü

The Independent'ın ABD başmuhabiri Andrew Buncombe, gösterilere dair haber yaparken saldırıya uğramış ve "dağılma emrine uymadığı" gerekçesiyle 6 saatten uzun süre gözaltında tutulmuştu

(King County)

ABD'li yetkililer, Seattle'daki ırkçılık karşıtı protestolarla ilgili haber yaparken tutuklanan The Independent muhabiri hakkındaki suçlamaları düşürdü.

The Independent'ın ABD başmuhabiri Andrew Buncombe, Seattle'da yerel polisin Cal Anderson Park'taki göstericileri dağıtmaya çalıştığı sırada "dağılma emrine uymadığı" gerekçesiyle tutuklanmış, daha sonra kelepçelenerek gözaltına alınmış ve bir gardiyanın saldırısına uğramıştı. Yaşananlar, basın özgürlüğü ve insan hakları örgütlerince sert biçimde eleştirilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suç işlediğine dair ithamları reddeden Buncombe'nin 364 güne kadar hapis ve 5 bin dolar'a (yaklaşık 34 bin TL) varan para cezasıyla yargılanma ihtimali bulunuyordu ancak Seattle savcı yardımcısı, savcıların aleyhte dava açmayacağını doğruladı.

John Schochet, Buncombe'nin avukatlarına gönderdiği e-postada, "Seattle Savcılığı adına, Buncombe aleyhinde herhangi bir dava açmayı planlamadığımızı bildirmek amacıyla yazıyorum" ifadelerini kullandı.

George Floyd'un öldürülmesinin tetiklediği protestolarla ilgili haber yapan basın mensuplarına karşı polis şiddetine yönelik endişelerin yaşandığı bir sırada Buncombe'un tutuklanması uluslararası düzeyde kınamaya yol açmıştı.

The Independent, Buncombe'la beraber Siyahilerin Hayatı Önemlidir gösterilerini takip eden 60 gazetecinin daha tutuklanmasının ardından ABD'de basın özgürlüğünü desteklemek için çarşamba günü Gazetecilik Suç Değildir kampanyasını başlattı.

The Independent editörü Christian Broughton şöyle konuştu:

Andrew Buncombe'un aleyhindeki suçlamaların düşürülmesine çok sevindik ve rahatladık. Elbette ki daha en baştan hiç tutuklanmamalıydı.

Şimdi gerçekten de bağımsız gazeteciliğin önemini takdir etmeli ve bir zamanlar gazeteciliğin toplumdaki rolünü müdafaa etmede dünyaya öncülük eden, Birinci Ek Madde'nin ülkesinde basın özgürlüğü hakkını savunmalıyız.

The Independent için çarşamba günü bir yazı kaleme alan BBC Dünya Haberleri Editörü John Simpson ise Donald Trump'ın başkanlığının "rahatsız edici" etkisini anlattı.

Bir zamanlar Bob Woodward ve Carl Bernstein gibi Watergate Skandalı'nı açığa çıkarmış gazetecilerin "ulusal kahramanlar" olarak alkışlandığını belirten Simpson şöyle devam etti:

Ancak elbette o zamanlar Amerikan başkanları, Başkan Trump'ın bugün yaptığı gibi destekçilerine gazetecilerin halk düşmanı olduğunu söylemiyordu.

Bu mesaj iyice nüfuz etti: Genellikle Trump'ın taban seçmeninden işe alınan ABD polisi de bu mesajı dinleyip o doğrultuda hareket etti.

Birleşik Krallık'ın Washington Büyükelçisi Karen Pierce, Buncombe'un tutuklanmasına dair resmi şikayette bulunmuş ve böylece mesele Dışişleri Bakanlığı'nın üst kademelerine de taşınmıştı. Beyaz Saray da gelişmelerle ilgili bilgilendirilmişti.
 


Seattle'daysa Belediye Meclisi Üyesi Lisa Herbold, Belediye Başkanı Jenny Durkan'a ve Polis Şefi Carmen Best'e yazarak, Buncombe'un gördüğü "kabul edilemez" muameleyle ilgili harekete geçilmesini talep etmişti.

Herbold söz konusu tutuklamanın, polisin grupları dağıtma yönündeki meşru çabalarına "fiziksel olarak engel olmadıkları" müddetçe dağılma emrine uymamanın gazetecilere uygulanamayacağını belirten Seattle Belediye Kanunu'nun ihlali anlamına geldiğini kaydetmişti.

Herbold, “Basın özgürlüğünün muhafaza edilmesini ve medya mensuplarının işlerini anayasa ve şehir hukuku uyarınca yapabilmesini sağlamak seçilmiş yetkililer olarak bizlerin görevidir" diye yazmıştı.

Uluslararası Af Örgütü ABD Şubesi de Buncombe'un mayıs ayında George Floyd'un öldürülmesinin ateşlediği protestoların haberini yaparken tutuklanan en az 60 gazeteciden biri olduğunu bildirmişti.

Kuruluşun Araştırma Direktörü Yardımcısı Justin Mazzola, "Basının bu protestolara katılma ve yaşananları aktarma hakkı vardır. Kolluk kuvvetleri yetkililerinin göreviyse bu kişilerin işlerini yapmasını engellememek ve zorlaştırmamaktır" demişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU