Kediler isimlerini ayırt edebiliyor

Bilim insanları evcil hayvanların farklı kelimeleri algılayabildiğini ama onlara derin anlamlar yüklemediğini söylüyor

Bilimsel çalışmalar, kedilerin bir dizi kelime içinden kendi isimlerini ayırt edebileceğini gösterdi

Yeni bir bilimsel araştırma, ilgisiz doğasına rağmen kedilerin, isimlerini mükemmel biçimde ayırt edebildiğini ortaya koydu.

Kedi sahipleri, can dostlarının kendilerini anladığından zaten emin olsa da şimdiye kadar bunu doğrulayan fazla kanıt yoktu.

Ancak önceki bilimsel çalışmalar köpeklerinmaymunların, papağanların ve yunusların insan konuşmasını belli bir düzeyde anlayabildiğini göstermişti.

Şimdi de Sophia Üniversitesi’den Dr. Atsuko Saito liderliğindeki Japon ekip, kedilerin de bu yetiye sahip olup olmadığını anlamak için çevre evlerde ve ‘kedi kafelerinde’ bulunan 78 kediyi inceledi.

Scientific Reports adlı bilimsel yayında yer alan makalede, araştırmayla ilgili şu ifadeler kullanıldı:

“Kediler insan sesindeki farklılığa duyarlı. Bazı kedi sahipleri de dostlarının kendi isimlerini ve yiyecekle ilgili kelimeleri anlayabildiği konusunda ısrarcı.”

Araştırmacıların tasarladığı deneyde, her kedi için 4 farklı kelime seçildi. Hayvanların kendi isimlerinin de bulunduğu kelimeler, araştırmacıların ve sahiplerinin ses kayıtlarından deneklere dinletildi.

Kedilerin kelimeleri algılayışı, kulaklarını, baş veya kuyruklarını oynatması ya da ses çıkarması gibi gözlemlenebilir tepkiler üzerinden ölçüldü.

Buna göre hayvanların büyük kısmı ilk kelimelere tepki verirken, ilerleyen süreçte ilgisini kaybetti. Ancak deneklerin kendi isimlerinin bulunduğu son kelimeyi duyduğunda yeniden dikkat kesildiği fark edildi.

 



 

Oregon State Üniversitesi’nde kedi ve insan ilişkileri üzerine çalışan ve araştırmaya dâhil olmayan Dr. Kristyn Vitale, kedilerin yalnızca ses tanımayı öğrendiğini düşünüyor.

Associated Press’e konuşan Vitale’e göre bu sonuçlar söz konusu hayvanların kendileri ve isimleri arasında ilişki kurduğu anlamına gelmiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacı ekip de deneklerin isimlerine verdiği tepkiye rağmen bunlara derin anlamlar yüklemediği fikrine katılıyor. Buna göre kediler, büyük olasılıkla isimlerindeki seslerle mama gibi olumlu ya da veteriner gibi olumsuz şeyler arasında bağlantı kurmayı öğreniyor.

Bunun yanı sıra makalenin yazarları, kedi kafelerinde beraber yaşayan kedilerin kendi isimlerini diğerlerinden ayırt etmek konusunda daha başarısız olduğunu belirtti.

Bunun sebebi kafelerde çok sayıda müşteri ağırlayan kedilerin, ödül ve cezaları çağrıldıkları tüm isimlerle ilişkilendirmesi olabilir.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU