Libya'da hareketli dakikalar: Sirte ve Cufra saatler içerisinde büyük bir savaşa sahne olacak

Hafter güçleri, Türkiye destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin Sirve ve Cufra için ciddi hazırlık yaptığını açıkladı. UMH, operasyon sinyalini verirken, Hafter güçleri hava güvenliğini sağlamak için S-300 savunma sistemlerine başvurdu

Fotoğraf: AFP

Libya'da Halife Hafter liderliğindeki Tobruk merkezli Libya Ulusal Ordusu (LUO) Sözcüsü Ahmed Mismari, önümüzdeki saatlerde Cufra ve Sirte kentlerinin büyük bir savaşa sahne olacağını söyledi.

Türkiye destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçlerinin "büyük hazırlık içerisinde" olduğunu belirten Mismari, savaşın aktörlerinin sadece Libyalılar değil, bazı Arap ülkeleri ve yabancı güçler de olacağnı sözlerine ekledi.

Mismari, "Türkiye'nin bölgedeki güven ve barışı tehdit ettiğini" öne sürdü.

Bu arada LUO direktörü Halid Mahcup, Mısır'ın Libya'nın güvenliği için gerçek ortak olduğunu ve Kahire'nin Libya'ya müdahale hakkı bulunduğunu belirtti.

Mahcup, "Sirve ve Cufra'nın coğrafi konumu, hava savunma sistemi gerekliliğini de beraberinde getiriyor. Bu da operasyonu Türkiye için daha karmaşık hale getiriyo" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

UMH'den operasyon sinyali

Trablus merkezli UMH'nin askeri sözcüsü Albay Muhammed Kununu ise, dün Sirve ve Cufra operasyonunun başlayacağı sinyalini verdi.

Kununu, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi’nin geçtiğimiz haftalarda yaptığı, "Sirte ve Cufra kırmızı çizgimizdir" şeklinde açıklamaya misilleme olarak askeri güçlerinin ‘petrolün sürekli akışını sağlamak amacıyla askeri bir operasyon başlatmaya’ hazırlandığını duyurarak gözdağı verdi.

lbay Kanunu açıklamasında, "Petrolün akışının durdurulmasına, Libyalıların servetlerinin yanlış ellerde harcanmasına ve paralı askerlerin varlığına son vermenin zamanı geldi" dedi.

Albay Kanunu dün yaptığı açıklamada UMH güçlerinin pozisyonunun sabit olduğunu belirterek, meşru kendini savunmaya devam etmek, her nerede olurlarsa olsunlar tüm tehditleri bertaraf etmek ve Libyalıların hayatlarını hiçe sayan yasadışı örgütlerin sonunu getirmek için çalıştıklarını söyledi.

Hafter Mısır'ı devreye sokmaya çalışıyor

Hafter yanlısı Tobruk Temsilciler Meclisi, dün sabah yayınladığı sürpriz açıklamada, "Mısır Silahlı Kuvvetleri, iki ülkenin güvenliğine yönelik bir tehdit görülmesi halinde Libya’nın ve Mısır’ın ulusal güvenliğini korumak için müdahale edebilir" ifadelerini kullandı.

TM’nin, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin Libyalı kabile liderlerine hitaben yaptığı konuşmanın içeriğinden memnun olduğu vurgulanan açıklamada, Libya ve Mısır arasında, işgalcilerin yenilgiye uğratılması, ortak ulusal güvenliğin korunması ve hem Libya’da hem de bölgede güvenlik ve istikrar sağlanması için ortak çabalarda bulunulması çağrısı yapıldı.

Hafter'in S-300 hamlesi

Bu arada Rus haber ajansı Sputnik'te yer alan bir iddiada, LUO'nun gelişmiş S-300 hava savunma sistemlerinin doğu ve Mısır sınırına yerleştirilmesi konusunda adımlar attığı belirtildi.

Habere göre LUO, Mısır ile birlikte sınır bölgesine S-300 sistemleri konuşlandırdı.

Kaynaklar, S-300 hava savunma sistemlerinin zaten LUO envanterinde bulunduğunu ekledi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU