The Independent muhabirinin gözünden ABD ve Türkiye arasındaki S-400 restleşmesi

The Independent muhabiri Samuel Osborne, Mike Pence'in Türkiye'ye uyarısını haberleştirdi

Washington, Rus S-400 füze sisteminin F-35 savaş uçağı güvenliğini tehlikeye atacağından endişe ediyor / Fotoğraf: Reuters

ABD, Türkiye'yi Rus hava savunma sistemi satın almaması konusunda uyardı ve girişimlerine devam etmesi durumunda NATO üyeliğini tehlikeye atabileceği tehdidinde bulundu.

"Türkiye bir seçim yapmalı" diyen ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tarihin en başarılı askeri ittifakında önemli bir müttefik olarak mı kalmak istiyor, yoksa ittifakımızı baltalayan böyle düşüncesizce kararlar alarak ortaklığın güvenliğini riske atmak mı?"

Pence'in sözleri, çarşamba günü Türkiye'nin, Ruslarla anlaşmanın çoktan yapıldığı konusunda ısrar etmesinin ardından geldi.

Washington, Rus S-400 hava savunma sisteminin F-35 savaş uçaklarının güvenliğini tehlikeye atmasından korkuyor.

NATO 70. yıldönümü etkinliğinde konuşan Pence, şöyle devam etti:

“NATO üyelerinin ittifakımızın birlikteliğini tehdit eden düşmanlardan silah satın almasına kayıtsız kalmayacağımızı açıkça belirtmiştik."

Türkiye bu sözler üzerine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın tweetleri aracılığıyla derhal misilleme yaptı:

"ABD bir seçim yapmalı. Türkiye’yle müttefik mi kalmak istiyor yoksa NATO müttefikinin savunmasını düşmanlarına karşı zayıflatmak için teröristlerle güç birliği yaparak dostluğumuzu riske atmak mı?"

ABD’nin Suriye’de İslam Devleti’ne karşı savaşan Kürt liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) desteği, SDG’yi terör örgütü olarak gören Türkiye’yi kızdırmıştı. 

Yine de Washington, füze anlaşmasında ısrar etmenin ABD yaptırımlarına ve F-35 savaş uçağı programından çıkarılmasına yol açabileceği konusunda Türkiye'yi uyardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pentagon Pazartesi günü, Türkiye'ye F-35 parça ve kullanma kılavuzlarının teslimatını durdurdu.

ABD, Türkiye’ye Amerikan yapımı Patriot füze savunma sistemi satmayı teklif etti ancak Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bunun için fazlasıyla geç kalındığını söyledi.

Çavuşoğlu, çarşamba sabahı Atlantik Konseyi'nde yaptığı konuşmasında şunları söyledi:

“Patriotları 10 yıldır alamıyoruz. Bu yüzden Rusya'dan almak zorunda kaldık. Hatta diğer müttefiklerden de almaya çalışmıştık. Bir türlü olmadı. Bu yüzden, bu sistem Türkiye için artık acil bir ihtiyaç. Demek istediğim, Türkiye'de acilen hava savunma sistemlerine ihtiyacımız var."

Ankara, Türkiye’nin hem Kürt ve İslamcı militanlardan hem de komşu ülkeleri Suriye ve Irak’taki çatışmalardan kaynaklanan tehlikelere karşı topraklarını savunmak için hava savunma sistemlerine ihtiyacı olduğunu söylüyor.

ABD ve diğer NATO müttefikleri ise S-400 hava savunma sisteminin diğer müttefik sistemlerle uyumlu olmadığını ve F-35 uçakları için bir tehdit teşkil edeceğini söyleyerek söz konusu sistemin satın alınmasından rahatsızlıklarını defalarca belirtti.

Yetkililer, Türkiye'nin hem ABD hem de Rus sistemlerini satın almasının Moskova’nın karmaşık ABD teknolojisine erişmesine ve hayalet savaş uçaklarına karşı koymanın yollarını bulabilmesine olanak sağlayabileceğini söyledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: İsmail Aydın

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU