Moğolistan'da dağ sıçanı yiyen çocuk hıyarcıklı vebadan öldü, 5 bölge tecride alındı

Moğolistan'da hıyarcıklı veba görülmeye devam ediyor. Ülkenin batısında dağ sıçanı yiyen bir çocuk bıyarcıklı vebadan hayatını kaybetti

Çin'de bu ay doğrulanan hıyarcıklı veba vakasının herhangi bir yayılmaya neden olmadığı çıklanmıştı  (Reuters)

Moğolistan'da 15 yaşındaki bir erkek çocuk "Kara Ölüm" ya da "Kara Veba" olarak bilinen hıyarcıklı veba hastalığından hayatını kaybetti.

Olay ülkenin batısında yer alan Gobi-Altay ilinde yaşandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ölmeden üç gün önce dağ sıçanı yedi

Yerel haberlere göre kimliği açıklanmayan çocuk önce iki arkadaşıyla birlikte dağ sıçanı yedi. Çocuğun kemirgeni yedikten 3 gün sonra hayatını kaybettiği açıklandı. 

Hıyarcıklı vebaya, dağ sıçanı gibi kemirgenlerin üzerindeki pireler sayesinde yayılan bir bakteri neden oluyor.

Yersinia pestis adlı hayvansal bakteri bulaştığı insanın lenflerinde, kasıklarında ve koltuk altlarında oluşan hıyarcık şeklindeki acılı şişliklere neden oluyor. Eğer hasta antibiyotik tedavisi görmezse kısa süre içinde hayatını kaybediyor.

5 bölgede tecrit uygulanıyor

Çocuğun ölümü sonrası onunla temas ettiği belirtilen yaklaşık 20 kişi karantinaya alınırken, hastalığın yayılmasını önlemek için 5 bölgede tecrit uygulanmaya başlandı.

Kısa süre önce komşu Hovd ilinde de iki erkek kardeşin hıyarcıklı vebaya yakalandığı açıklanmış, tedavi edilen bu kişilerle doğrudan ya da dolaylı temas kuran yüzlerce kişiye aşı yapılmıştı.

Nisan 2019'daysa Bayan Ölgii ilinde bir çift, çiğ dağ sıçanı yedikten sonra hıyarcıklı veba hastalığından hayatını kaybetmişti.

Moğolistan Sağlık Bakanlığı ülkenin yanı sıra Rusya ve Çin'in Altay bölgesinin Kara Veba yayılımına karşı savunmasız olduğunu kabul etmişti. Uzmanlar dağ sıçanlarının avlanmaması ve gıda olarak tüketilmemesi uyarısında bulunmuştu.

Kara Veba 14. yüzyılda 75 ile 200 milyon arasında kişinin ölümüne neden olmuştu.

 

Independent Türkçe, Dailymail, Haber7

DAHA FAZLA HABER OKU