BM'den kritik uyarı: 130 milyon insan Kovid-19 nedeniyle kronik açlığa sürüklenebilir

BM raporu, 2019'da yaklaşık 690 milyon insanın bir önceki yıla göre 10 milyon artışla aç kalmış olduğunu tahmin ediyor

Fotoğraf: AFP

Birleşmiş Milletler (BM) tarafındna yayınlanan bir raporda, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yayılmasının engellenmesine yönelik önlemlerin, 2020 yılı sonuna kadar dünya çapında 130 milyondan fazla insanı "kronik açlığa" iteceği öngörüldü.

"Dünya Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu" başlıklı raporda, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), salgının "küresel gıda sistemlerindeki zayıflıkları ve eksiklikleri yoğunlaştırdığını" kaydetti.

Bugün yayınlanan raporda, en az 83 milyon insanın ve muhtemelen 130 milyondan fazla kişinin Covid-19'un neden olduğu ekonomik durgunluk nedeniyle aç kalabileceği uyarısı yapıldı.

En tehlikeli kıta Afrika

Rapor ayrıca, 2019'da yaklaşık 690 milyon insanın bir önceki yıla göre 10 milyon artışla aç kalmış olduğunu tahmin ediyor.

Afrika'nın açlık sorunundan en çok etkilenen bölge olduğu belirtilen raporda, Afrika nüfusunun yüzde 19,1'inin yetersiz beslenmeye maruz kaldığı, bu oranın Asya'da yüzde 7,4, Latin Amerika ve Karayipler'de yüzde 7,4 olduğu belirtildi.

Salgının gıda güvenliği üzerindeki etkisiyle birlikte, 2030 yılına kadar sürdürülebilir kalkınma hedefine ulaşmanın "şüpheli" hale geldiği vurgulandı.

Bunun yanında, BM'nin dünyadaki gıda güvenliği ve beslenme durumu hakkındaki raporda, 60 milyon insanın beş yıl önce olduğundan daha fazla açlık çektiği ifadeleri yer aldı.

"Düşük gelirli ülkelerin borçları iptal edilsin"

Küresel yoksulluğun azaltılmasına odaklanan Oxfam organizasyonu yetkilisi Raşmi Mestre, insanlığın üçte birinden fazlasının yeterince sağlıklı yiyecek tedarik edemediğini bildirdi.

Mestre, "Hükümetler BM'nin Kovid-19 mücadelesini tam olarak finanse etmeli açlıkla bağlantılı yükselen salgının üstesinden gelmek için gerekli kaynakları sağlamak adına düşük gelirli ülkelerin borçlarını iptal etmelidir"

FAO raporu hakkında açıklama yapan Oxfam, "İnsanları beslemek için daha adil, sağlam ve sürdürülebilir yollar bulmak gerekiyor. Bu da küçük ölçekli gıda üreticilerinin ve çalışanlarının büyük tarımsal gıda şirketlerinin karları üzerindeki ihtiyaçlarını ölçeklendirmek, iklim kriziyle mücadele etmek ve tüm çalışanların geçim için yeterli ücret almasını sağlamak anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU