Akşener: Neden devlette kavga varmış gibi pozlar veriyorsunuz?

Akşener, Erdoğan’ın Ayasofya ile ilgili ulusa sesleniş konuşmasını eleştirerek, “Milleti birbirine düşürmeye çalışmaktan hala bıkmadınız mı?” ifadelerini kullandı

Fotoğraf: AA

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Akşener sözlerine Ermenistan ve Azerbaycan arasında yaşanan çatışmalarda hayatını kaybeden Azerbaycan askerleri için ve Sakarya’da patlayıcı madde imhası sırasında şehit olan askerler için başsağlığı dileyerek başladı.

Sakarya’daki patlayıcı maddelerin imhası sırasında meydana patlamada tedbirsizlikten kaynaklandığını ifade eden Akşener, “Türkiye’yi maalesef, insan hayatını önemsemeyen, ciddiyetsiz bir anlayış yönetiyor. Nice insanımızın canına mal olan, sorumsuzluklar zinciri devam ediyor” dedi.

Akşener, olayın üstünün kapatılmaya çalışıldığını vurgulayarak şunları kaydetti:

Ne zaman akıllanacaksınız? Böyle sorumsuzluk olur mu? Böyle ciddiyetsizlik olur mu? O çocukların hesabını kim verecek? Şehitlerimizin ailelerinin yüzüne nasıl bakacaksınız? Bu olay hiç yaşanmamış gibi davranamazsınız. Evlatlarımızı tehlikeye atanları bulun, hesabını sorun. Siz sormazsanız, günü geldiğinde biz sormasını biliriz.

“Cumhurbaşkanı birleştiren değil, yine ayrıştıran bir konuşma yaptı”

Ayasofya’nın camiye çevrilmesi kararına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Akşener, “Milletimizin bir beklentisi yerine getirildi. Hayırlı olsun” dedi.

Ayasofya ibadete açılması ama siyasete kapatılması gerektiğini vurgulayan Akşener şunları kaydetti:

Biliyorsunuz. Sayın Erdoğan, Danıştay’ın kararından sonra ekranlara çıktı ve bir konuşma yaptı. Bekledim ki; milletimizden gelen talep ve beklentiyi, siyasetin her kanadından gelen desteği, sağduyuyla ve birleştiren bir dille karşılasın.

Yine yapamadı. Kavgadan beslenen bir ruh haliyle, cumhuriyetle bitmeyen kavgasının dışa vurumu niteliğinde, birleştiren değil, yine ayrıştıran bir konuşma yaptı. Türkiye’nin Cumhurbaşkanı olarak değil, yine Ak Parti Genel Başkanı olarak karşımızdaydı. Yine olmadı, yine yakışmadı. Çıktı, utanmadan, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, Cumhurbaşkanlığı döneminde alınan kararı hem hukuki bir hata hem de ihanet olarak tanımladı. Kendine gel Sayın Erdoğan. Ağzından çıkanı kulağın duysun.

Erdoğan’ın Ayasofya üzerinden siyaset yaptığını söyleyen Akşener, “Topu, gereksiz yere idari yargıya atıp, oradan çıkan kararla, kendini Ayasofya fatihi ilan etmeye kalkmak ise, acizliktir, kendini gülünç duruma düşürmektir” dedi.

“Neden devlette kavga varmış gibi pozlar veriyorsunuz?”

Erdoğan’ın sözleriyle toplumu ayrıştırdığını vurgulayan Akşener, “Sokakta Ayasofya kararı üzerinden kavga eden tek bir Allah’ın kulunu gördünüz mü? Birbirine hakaret eden tek bir vatandaşımız var mı? Yok. O halde, niye böyle bir birlikteliği kirletip de devletin zirvesinde, sanki “Kavga varmış” gibi pozlar veriyorsunuz? Milleti birbirine düşürmeye çalışmaktan hala bıkmadınız mı?” dedi.

“Dışarıdan gelebilecek tepkiler için Ayasofya önergesi vermiştik”

Ayasofya’nın ibadete açılması gündeme geldiğinde parti olarak bir araştırma önergesi verdiklerini ifade eden Akşener şöyle devam etti:

Önergemiz, Ak Parti ve MHP oylarıyla reddedildi. Birçok ülkeden gelen tepkiler üzerine, saray sözcüsü, batı medyasına bir açıklama yaptı ve dedi ki; “Ayasofya kararı, muhalefet partileriyle birlikte alındı"

Öncelikle; kararı siyaset değil, yargı aldı. Ama devlet aklıyla verdiğimiz önergeye “hayır” dememişler gibi, şimdi de desteğimizi kendilerine ekran koruyucu yapıyorlar. Her zamanki gibi yardım eline tükürmemişler gibi, şimdi de tükürdüklerini yalıyorlar. Verdiğimiz önerge işte bu nedenle önemliydi. Dışarıdan gelebilecek tepkilere, ülke olarak, ortak bir akıl ve ortak bir dille cevap verebilelim, bunun üzerine çalışalım diye verdik.

Yani istedik ki, Türk siyaseti, muhtemel tepkilere karşı ağız birliği edebilsin. Böylece daha etkili ve güçlü bir karşılık verebilelim. Ama devlet değil, çiftlik yönettiklerini sandıkları için, gelen tepkilere bulabildikleri tek cevap, “Ama muhalefet de istedi.” oluyor. İçeride, sanki muhalefet karşı çıkmış gibi, kavga çıkarmaya çalışıyorlar, Ama sonra gidip Batı’ya “Muhalefet de istedi” diyorlar. Çapları işte bu kadar.

“Erdoğan, saman altından su yürütmeye devam ediyor”

Kanal İstanbul projesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Akşener, İstanbul 10’uncu İdare Mahkemesi’nin projeyle bilirkişi raporu istediğini hatırlattı.

Yargı sürecinin devam etmesine rağmen projenin gerçekleştirilmeye çalıştığını vurgulayan Akşener, “Yargıya saygı duyan birinin ne yapması gerekir? Kararı beklemesi gerekir. Ama Sayın Erdoğan ne yapıyor? Yargı sürecini görmezden gelip, saman altından su yürütmeye devam ediyor” dedi.

Akşener ayrıca, “Kanal İstanbul çılgınlığındaki rant, öyle bir gözlerini bürümüş ki, Ne mahkeme tanıyorlar, ne hukuk tanıyorlar. Dava devam ederken, 100 binlik planlar devreye alındı” ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU