Cumhurbaşkanı kararıyla Merkez Bankası başkan yardımcılarında artık tecrübe aranmayacak

Kararla birlikte herhangi bir üniversite mezununun başkan yardımcılığına atanabileceği ifade edildi

Fotoğraf: AA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Anonim Şirketi esas mukavelesinde değişiklik yapılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Yapılan düzenlemelerle TCMB başkan yardımcılığı için tecrübe şartı kaldırılırken, TCMB’nin bankaların sistemlerinden anlık olarak bilgi alabilmesi sağlanıyor.

Merkez Bankası’nın esas mukavelesinde değişiklik yapılmasını öngören Cumhurbaşkanlığı kararında 3’üncü ve 12’nci maddeler dikkati çekti.

Madde 12’de başkan yardımcılarının nitelik ve atamalarına ilişkin düzenleme şöyle: 

MADDE 12 - Aynı Esas mukavelenin 29’uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan "ve meslekleri ile ilgili olarak en az on yıl çalışmış” ibaresi, “başkanın (guvemör) önerisi üzerine müşterek kararla beş yıl süre ile” ibaresi yürürlükten kaldırıldı.

Yeni düzenleme ile herhangi bir üniversite mezununun, mesleki yeterlilik olmadan ve 5 yıl ile sınırlı kalmadan TCMB başkan yardımcısı olarak görev yapabileceği ifade edildi.

Bankalardan anlık eş zamanlı bilgi alabilecek

Ayrıca TCMB'ye bankaların bilgilerine anlık ulaşabilme imkanı da verildi. Esas mukavelenin 3’üncü maddesi şöyle:

Banka talepleri gerçek zamanlı ve anlık karşılanır. Bu taleplerin karşılanmasını teminen Bankaca kurum ve kuruluşların bilgi işlem sistemlerine erişim sistemleri kurulabilir. Uygulamaya yönelik her türlü usul ve esas Bankaca belirlenir.

 

Independent Türkçe, Dünya

DAHA FAZLA HABER OKU