İnce, “Davet olursa giderim” sözlerine açıklık getirdi: Liste çıkarılma ihtimali yüksek

“Kastettiğimin herkes tarafından anlaşılmış olması lazım. Anlamayanların iyi niyet sahibi olmadıklarından yüzde yüz eminim”

Fotoğraf: AA

CHP’li Muharrem İnce’nin Ayasofya’nın Müslümanların ibadetine açılmasının ardından yaptığı “Davet olursa giderim” sözleri eleştiri konusu oldu.

İnce de “Ezan davettir. Bunu bilmeyecek kadar cahil değilim. Namazın daveti, tabii ki ezandır” diyerek sözlerine açıklık getirdi.

Hürriyet’e konuşan İnce, sözlerine şöyle devam etti:

Ama pandemi koşullarındayız. Bu bir. İkincisi ilk kez kılınacak namaza talep fazla olacak. Herkes giremeyeceğine göre buna bir sınırlama getirilmesi kaçınılmaz olabilir. Bir davetli listesi çıkarılma ihtimali yüksek gibi görülüyor. Ben buna yönelik olarak söyledim. Bunu kastettiğimin herkes tarafından anlaşılmış olması lazım. Anlamayanların iyi niyet sahibi olmadıklarından yüzde yüz eminim.

Ayasofya konusunda dünya ülkelerinden gelen eleştirilere de tepki gösteren İnce, “Türkiye bağımsız bir ülke. Bu kararı Türkiye verir. ABD veremez, Yunanistan veremez. Biz veririz. Ayasofya’nın açılmasında bir sakınca görmüyorum. Sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın müze kararı veren Atatürk’ü eleştirmesine itiraz ediyorum” dedi.

Erdoğan, Atatürk’ün kararına ihanet demişti

Erdoğan, Ayasofya’nın camiye döndürülmesi kararını verdikten sonra yaptığı açıklamada Türkiye’nin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk’ü işaret ederek şunları söylemişti:

Esasen, tek parti döneminde alınan bu karar, tarihe ihanet olmanın yanında hukuka da aykırıydı. Çünkü Ayasofya ne devletin ne de herhangi bir kurumun malı değil, vakıf mülküdür.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU