Kurum: Türkiye'de 1,5 milyon, İstanbul’da 300 bin acil dönüştürülmesi gereken konutlarımız var

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "2 yılda İstanbulumuz'da 117 bin riskli yapıya dair çalışmalarımızı başlattık. Bu konutlarda 500-600 bin vatandaşımız oturacak. 2021 yılı hedefimiz de İstanbul'da 100 bin konutu dönüştürmek" açıklamasında bulundu

Fotoğraf: AA

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye'de 1,5 milyon, İstanbul'da 300 bin acil dönüştürülmesi gereken konut bulunduğunu belirterek, "Bu acil dönüşmesi gereken konutların maalesef 5'te 1'i İstanbulumuz'da yer alıyor. Bu demek oluyor ki deprem dönüşümünün merkezi İstanbul'dur." dedi.

Kurum, Kağıthane Yahya Kemal Mahallesi 688 Konut ve 57 Dükkanın Temel Atma Töreni'nde, Zeytinburnu'ndaki 428 konutun temel atma töreninin ardından kentsel dönüşüm seferberliğine yeni bir proje daha eklemekten mutluluk duyduğunu ifade etti.

2019 Nisan'da Yahya Kemal Mahallesi'nde istinat duvarının kayması sonucu bir binanın yıkıldığını anımsatan Kurum, sadece kayan binanın değil etrafındaki binaların da riskli olduğunu tespit ettiklerini ve alandaki 706 bağımsız birimin yıkımını gerçekleştirdiklerini anlattı.

Toplamda 27 bin metrekarelik alanda, yatay mimari anlayışıyla mahalle kültürünü yansıtan bir yaşam alanı inşa ettiklerini dile getiren Kurum, 18 bloktan oluşan projede; 14 bin metrekare yeşil alan, 688 konut ve 57 iş yeri ile 548 araç kapasiteli 2 kapalı otoparkın bulunduğunu aktardı

2002'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, eğitimden sağlığa, ekonomiden ulaşıma, çevre ve şehirciliğe kadar pek çok alanda olduğu gibi depreme hazırlık noktasında da devrim niteliğinde kararlar alındığını belirten Kurum, şöyle konuştu

"Önce sosyal konut hamleleri yapıldı. Yüz binlerce vatandaşımız ev sahibi oldu, güvenli konutlarda yaşamaya başladı. Şu an itibarıyla rakam 940 bine ulaştı. İnşallah bu yıl içerisinde Cumhurbaşkanımızın açıklamış olduğu hem 50 bin hem de 100 bin sosyal konut kapsamında yapacağımız projelerle birlikte 1 milyon rakamına ulaşacağız. Toplamda tam 5 milyon vatandaşımızın can ve mal güvenliğini teminat altına almış olacağız."

Bakan Kurum, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Bedeli ne olursa olsun yapacağız." sözleriyle Esenler'den başlattığı kentsel dönüşüm seferberliği kapsamında bugüne kadar 1 milyon 350 bin konutun dönüşümünü tamamladıklarını aktardı.

Oturdukları binaların risk analizlerini acilen yaptırmaları konusunda vatandaşları uyaran Kurum, "Bakanlık olarak tüm ekibimizle İstanbulumuzun 39 ilçesinin ve tüm Türkiye'nin hizmetindeyiz. Bize düşen ne varsa yanınızda olacağız. Sizler için yapılması gereken ne varsa yapacağız. Nasıl hasta olduğumuzda doktora gidip muayene oluyorsak, aynı şekilde binalarımızı da muayene ettirmek, binalarımızı check-up yaptırmak zorundayız. Lütfen çocuklarınızın gözlerinin içine bakın ve oradan aldığınız mesajla risk tespitlerini yaptırın." çağrısında bulundu.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU