Anayasa Mahkemesi: Sahteliği kanıtlanmış belgelerle yapılan gazetecilik hak ihlalidir

AYM “Balyoz darbe planı” davasında önce mahkum olup, yeniden yargılama sonucu beraat eden emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın kişilik haklarının ihlal edildiğine hükmetti. Doğan, Taraf’ın Balyoz haberleri nedeniyle Hazine’den 8 bin lira tazminat alacak

Emekli Orgeneral Çetin Doğan, Balyoz davasının bir numaralı sanığı olarak yargılanıp mahkum oldu, yeniden yargılama sonucu beraat etti

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Anayasa Mahkemesi (AYM) Taraf gazetesinin yaptığı yayınlarla Çetin Doğan’ın şeref ve itibar hakkının ihlal edildiğine karar verdi. AYM, Hazine’nin Doğan’a 8 bin lira manevi tazminat ödemesine ve tazminat talebiyle ilgili yargılamanın yenilenmesine de hükmetti.

Altan ve Baransu’ya tazminat davası

Emekli Orgeneral Çetin Doğan, Balyoz darbe planı soruşturması sürecinde aleyhine yayın yapan dönemin Taraf gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan, yardımcısı ve muhabir Mehmet Baransu hakkında tazminat davası açtı.

Doğan, Kadıköy 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne yaptığı başvuruda, aleyhinde yapılan yayınlarla toplum önünde küçük düşürülmesinin amaçlandığı ve kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu iddiasıyla tazminat talebinde bulundu.

Mahkeme 22 Mayıs 2012 tarihinde, Taraf’ın yayınlarını “basın özgürlüğü” kapsamında değerlendirerek, Doğan’ın tazminat talebini reddetti.

 

 

Yerel mahkemenin ret kararı kesinleşti

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2 Ekim 2013’te yerel mahkemenin kararını onadı. Daire davacının karar düzeltme talebini de 20 Ocak 2014 tarihinde reddedince karar kesinleşti.

Çetin Doğan bu kez 7 Mart 2014’te AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. Doğan başvuruda Taraf’ın “gerçek dışı ve asılsız suçlamaları, doğruluğu kanıtlanmış gibi kaleme aldığını, masumiyet karinesini ve adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini” savundu. 

Taraf’ın manşetleri gerekçeli karara girdi

Taraf gazetesinin attığı manşetlerle şeref ve itibarına saldırıda bulunulduğunu öne süren Doğan, yargılamanın yenilenmesini ve 50 bin lira manevi tazminata hükmedilmesini talep etti. AYM, Doğan’ın başvurusunu kısmen kabul etti.

Gerekçeli kararda Taraf’ın o dönem attığı “Fatih Camii Bombalanacaktı”, “Kendi Jetimizi Düşürecektik”, “Ezan Öncesi Kan Dökülecekti”, “Darbenin Adı Balyoz”, “İki Yüz Bin Kişiye Tutuklama”, “Sıkıyönetim Komutanı Doğan”, “Balyoz Hükümeti” manşetlerine de yer verildi.

 

 

"Sahte belgelerle gazetecilik, hak ihlali"

AYM kararında başvurucunun iddia ettiği belgelerin sahteliğinin kesin olarak kanıtlandığı belirtilerek, yerel mahkemenin ret kararı şu ifadelerle eleştirildi:

“Haberlerin yayımlanmaya başladığı dönemde gazeteci M.B.’nin birtakım belgeler ele geçirmesi ve bunları haber yapması dışında görünür bir gerçeklik bulunmamaktadır. Üstelik söz konusu belgelerin 2003 yılında planlandığı iddia edilen bir darbe hazırlığına ilişkin olduğu göz önüne alındığında, haberin güncel değeri nedeniyle, gazetecinin olgusal isnatlara ilişkin araştırma yükümlülüğünü ikinci plana atmasını mazur gösterebilecek bir durumun da bulunmadığı anlaşılmaktadır.” 

“Devlet, pozitif yükümlülüğünü yerine getirmedi”

Taraf gazetesinin yayınladığı belgelerde Çetin Doğan’ın imzasının bulunmadığı, dijital belgelerin de sahte olduğuna dair başvurucu tarafından birçok belge sunulduğu belirtilen kararda şöyle denildi:

“Somut olayda devletin başvurucunun şeref ve itibar hakkı bağlamındaki pozitif yükümlülüklerini yerine getirmediği değerlendirilmiştir. Anayasa Mahkemesi, başvurucunun açtığı tazminat davasının somut olayda gazetecilik etik ve ilkelerine uygun olarak iyi niyetle, topluma doğru ve güvenilir bilgi sağlama ödev ve sorumluluğunun yerine getirilip getirilmediği konusunda bir değerlendirme yapılmaksızın reddedilmiş olması nedeniyle şeref ve itibar hakkının ihlal edildiği sonucuna varmıştır.”

AYM bu gerekçeyle Çetin Doğan’ın şeref ve itibar hakkının ihlal edildiğine, yargılamanın yenilenmesine ve Hazine’nin 8 bin lira manevi tazminat ödemesine hükmetti.

Çetin Doğan'ın aralarında bulunduğu 365 subay, "Balyoz Darbe Planı" davasında yargılanmış, Doğan ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırılmıştı. Yargıtay'ın da onamasıyla karar kesinleşmişti.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlayan FETÖ operasyonlarında Balyoz kararını veren ve kesinleştiren yargıçlar tutuklanmış, haklarında FETÖ'den dava açılmış, bir kısmı mahkum edilmişti.

Bu sürecin ardından Balyoz davasında sahte belgelerle hükme varıldığı gerekçesiyle yeniden yargılama yapılarak Doğan ve arkadaşlarının beraatına karar verilmişti.

DAHA FAZLA HABER OKU