BM’den Yemen'de çatışan taraflara yeni anlaşma taslağı

Birleşmiş Milletler Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffith'in ofisinden bir kaynak, Yemen'de çatışan taraflara yaklaşık 5 yıldır süren krizi çözmek için yeni bir anlaşma taslağı teslim edildiğini söyledi

BM’den Yemen'de çatışan taraflara yeni anlaşma taslağı / Fotoğraf: AFP

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffith'in ofisinden bir kaynak, Griffith'in ülkedeki hükümet, Husiler ve Güney Geçiş Konseyi'ne (GGK) krizin çözümü için düzeltilmiş bir anlaşma taslağı sunduğunu söyledi.

Taslakta, tüm ülke genelinde ateşkes, Yemen halkının sıkıntılarını hafifletmeye yönelik alınacak bazı insani ve ekonomik tedbirlerin yanı sıra yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) salgınının yayılma tehlikesine karşı ülkenin uygun olmasına ilişkin konuların yer aldığı belirtildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Tüm askeri operasyonlar durdurulmamalı”

BM'nin hazırladığı taslak anlaşmasında ayrıca, "İmzaların atılmasının hemen ardından tüm Yemen'de ateşkesin yürürlüğe girmesi, kara, deniz ve hava olmak üzere çatışan tarafların tüm askeri operasyonları durdurması, ateşkesin kontrolü için taraflardan üst düzey subayların üye olacağı BM başkanlığında bir askeri koordinasyon komitesi oluşturulması, anlaşmanın uygulanmasını koordine edecek ortak bir operasyonlar merkezi inşa edilmesi" gibi maddeler yer alıyor. 

Alınması planlan ekonomik ve insani tedbirler arasında esirler, maaşlar, havaalanları, limanlar ve vilayetler arasında ana yollara ilişkin sorunların çözümüne dair adımlar da bulunuyor. 

BM tarafından ülkede çatışan taraflara sunulan taslak anlaşma metnine göre, Sana'daki Uluslararası Havalimanı açılarak mal girişi, Hudeyde'deki limanlara da petrol ürünleri ve ticaret gemilerinin girişine konulan şartlar kaldırılacak. 

Söz konusu taslağa ilişkin taraflardan henüz bir açıklama yapılmadı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU