HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Paylan: TÜİK, 'işsizlik düşmüş' diyor. Buna hiçbir vatandaş inanmıyor

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Milletvekili Paylan, işverenlerin ekonomik iklime güvenmediğini ve yeni işçi almak istemediğini söyledi

Garo Paylan / Fotoğraf: AA

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde düzenlediği basın toplantısında Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı işsizlik rakamlarını değerlendirdi. 

Koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla birlikte işsiz sayısına 5 milyon kişinin daha eklendiğini belirten Paylan, "Ne hikmetse işsizlik rakamları TÜİK'e göre düşmüş. Sokağa çıktığınızda 10 vatandaştan 9'u enflasyon rakamlarının yüzde 30 seviyesinde olduğunu savunuyor ve TÜİK'in verilerine inanmadığını belirtiyor" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Buna hiçbir vatandaşımız inanmıyor"

TÜİK'in açıkladığını işsizlik rakamlarına kimsenin inanmadığını savunan Paylan, "Her evde işsiz bir vatandaş varken koronavirüs kriziyle milyonlarca vatandaş işini kaybetmişken TÜİK, 'Türkiye'de işsizlik düşmüş' diyor. Buna hiçbir vatandaşımız inanmıyor" diye konuştu.

Paylan, iş aramaktan umudunu kaybeden vatandaşların TÜİK'e göre iş gücünden sayılmadığını ifade etti. 

"İşverenler Türkiye'deki ekonomik iklime güvenmiyor ve yeni işçi almak istemiyor"

Yakında çok daha fazla vatandaşın iş arama umudundan vazgeçeceğini kaydeden Paylan, devamında şunları söyledi:

Vatandaş iş aramak için gittiği iş yerinde 'Ben mevcut çalışanı çıkarmayı düşünüyorum, seni nasıl işe alıyım' cevabını alıyor. Aylarca, yıllarca iş arayan vatandaşımız iş aramaktan vazgeçiyor. TÜİK'e önerim, birkaç ay daha dayanması yönündedir. İş aramaktan umudunu kaybedenler işsiz sayılmıyorsa yakında işsizlik rakamı sıfıra kadar düşebilir. Çünkü vatandaş iş bulamıyor. Türkiye'deki istikrarsız iklim iş arama umudunu da kaybettiriyor. İşverenler Türkiye'deki ekonomik iklime güvenmiyor ve yeni işçi almak istemiyor.

"Türkiye ekonomisi hasta durumda"

HDP olarak işi olmayan ve salgın döneminde işini kaybeden her vatandaşa asgari bir gelir desteğinin verilmesi için hükümete öneride bulunduklarını ifade eden Paylan, bunun hükümet tarafından reddedildiğini söyledi.

Açıklanan işsizlik rakamları ile oynandığını ileri süren Paylan, sözlerini şöyle tamamladı:

İşsizlik Sigortası Fonunda hala 120 milyar TL kaynak var. DİSK-AR'ın araştırmasına göre 13 milyon olan işsize doğrudan gelir desteği verilmesini öneriyoruz. Türkiye ekonomisi hasta durumda. Hastalığın üstünü örtmeye kalkarsanız, hastalık bünyeyi sarar ve ekonomi daha derin bir hastalığa sürüklenebilir. Bu nedenle çağrım rakamlarla oynanmaması yönündedir.  

 

Independent Türkçe


 

DAHA FAZLA HABER OKU