Singapurlu bilim insanları gölgeden enerji üretecek

Araştırma ekibinin lideri Dr. Swee Ching Tan, “Gölge etkili jeneratörümüz kullanışlı. Engellenen ışıktan da yararlanmak için şehirlere yerleştirilebilir” dedi

Swee Ching Tan, Singapur Ulusal Üniversitesi'ndeki laboratuvarında yeni teknolojiyi test ediyor (Reuters)

Singapur’daki bilim insanları büyük ölçüde gölgeye dayanan bir enerji üretim yöntemini tamamlamaya çalışıyor. Bu yöntemin gelecekte şehir merkezlerine enerji sağlaması umuluyor.

Singapur Ulusal Üniversitesi tarafından geliştirilen Gölge Etkisi Enerji Üreticisi (SEG), eneriyi güneş panelleri gibi işleme potansiyeli taşıyor. Ancak güneş enerjisinde olduğu gibi ışığı kesintisiz alan açık alanlara ihtiyaç duymuyor.

Aslında SEG’in etkili çalışması için hem aydınlık hem de karanlık ortamlar gerekiyor. Çünkü güneş panellerine benzer şekilde elektronlara enerji vermek için silikona yansıyan ışığa dayanıyor.

Ancak altın, gümüş, platin veya tungstenden oluşan ince bir tabakanın bulunduğu paneller sayesinde ışık yoğunluğundaki farklılık, elektronları aydınlık alanlardan gölgeye doğru yönlendiriyor ve gölge alanlarda elektrik üretiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırma ekibinin lideri Dr. Swee Ching Tan, “Gölge etkili jeneratörümüz kullanışlı. Engellenen ışıktan da yararlanmak için şehirlere yerleştirilebilir” dedi.

NY Post’un haberine göre araştırma henüz ilk aşamalarında. Ancak Tan’ın ekibi, SEG'i evlerde kullanıma sokmak için şirket kurma fikrini de değerlendiriyor.

Ekibin üzerinde çalıştığı paneller, yaklaşık 6 metrekare ve sadece 0,25 volt elektrik üretebiliyor. Bir ampulü çalıştırmak veya telefon şarj etmek için bundan yaklaşık 20 tane gerekiyor.

Tan’a göre yeni teknolojinin en uygun kullanım alanı şehirler. Çünkü yüksek binalar ve güneşin farklı konumları, şehirdeki ışık ve gölge seviyelerini gün içinde değiştiriyor.

 

Independent Türkçe, New York Post

DAHA FAZLA HABER OKU