Hafter'in sözcüsü Mismari: Türkler başarılı olursa Libya ikinci KKTC olacak

Askeri sözcü, "Sessizliğe devam edersek, Libya'nın egemenliği Ankara'ya devredilecek" iddiasında bulundu

Fotoğraf: Reuters

Libya'da Halife Hafter liderliğindeki Tobruk merkezli Libya Ulusal Ordusu (LUO) Sözcüsü Tümgeneral Ahmed Mismari, Türkiye'nin Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) verdiği desteğe tepki gösterdi.

Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Trablus'a yaptığı son ziyarete değinen askeri sözcü, Akar'ın asker ve subaylara Libya'daki Osmanlı mirası ve Türkiye'nin tarihi hakkında konuşma yaptığını öne sürdü.

Mismari, "Türkler başarılı olursa, Libya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) gibi olacak" ifadelerini kullandı.

Libya Ulusal Petrol Şirketi Başkanı Mustafa Sanullah'ın petrol limanı Sidra Havalimanı'nda yabancı güçlerin ve Wagner kuvvetlerinin bulunduğu iddialarını ise sert bir dille reddetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Petrol tesislerine bu tesislerin koruyucularının sahip olduğunu söyleyen Mismari, personeli bilze bu tesislere girmelerine izin verilmediğini belirterek, "Öyleyse nasıl bir asker ya da yabancı biri bu tesislere girebilsin" şeklinde konuştu.

LUO Sözcüsü, Sanullah'ın ordu ve Libya halkı üzerinde baskı kurmak amacıyla böyle bir açıklama yaptığını öne sürdü.

Mismari, Sanullah'ı şu sözlerle eleştirdi:

"Petrol şirketi başkanının, Libya'nın batısındaki Zaviye ve diğer petrol sahalarını kontrol eden yabancı destekli milisler ve unsurlar hakkında da konuşmasını umuyoruz"

Zaviye petrol rafinerisinin Libya El Kaide liderlerinden Ebu Ubeyde tarafından kontrol edildiğini iddia eden Mismari, Ulusal Petrol Şirketi'nin hiçbir zaman o bölgede mücbir sebep ilan etmediğini sözlerine ekledi.

"Türkiye buradan para kazanmak istiyor"

Ham petrol ihracatının durdurulmasıyla ilgili olarak, petrolün 2012'nin bir kısmında, 2013-2014'ünse tamamında durdurulduğunu hatırlatarak, o dönemde mali kriz olmadığını belirterek şöyle devam etti:

"Bu krizi neden şimdi yarattınız? Çünkü Türkiye para istiyor. Libya Merkez Bankası'na giren her dolar Ankara'ya gidiyor. Milyarlarca Libya pmalı çeşitli şekillerde yağmalandı ve Ankara'ya kaçırıldı"

Askeri sözcü, bu bağlamda "Sessizliğe devam edersek, Libya'nın egemenliği Ankara'ya devredilecek" iddiasında bulundu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU