Birleşik Krallık'taki bir araştırmaya göre koronavirüs taşıyan kişilerin üçte ikisi belirti göstermiyor

Analize göre, hastalar ve yurttaşlarla yüz yüze çalışan sağlık görevlileri ve sosyal bakım çalışanları arasında virüsün bulaşma oranı daha yüksek

Birleşik Krallık'ta 50 binden fazla kişi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti (Reuters)

Birleşik Krallık (BK) Ulusal İstatistik Ofisi'ne (ONS) göre koronavirüs testi pozitif çıkan kişilerin üçte ikisi belirti göstermiyor.

Yeni rakamlar, çok sayıda asemptomatik (belirtisiz) vaka potansiyeli bulunduğunu gösteriyor. Bu da virüsü taşıdığından habersiz kişilerin onu yayabileceği anlamına geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ONS analizine göre, Kovid-19 testi pozitif çıkanlar arasında sürüntü örneği testlerinde veya bu testten önce ve sonra, belirti gösterdiği bildiriminde bulunanların oranı sadece yüzde 33 olarak gerçekleşti.

Bu oran, yalnızca sürüntü testi sırasında belirti gösterdiğini bildirenler dikkate alındığında yüzde 22'ye düşüyor.

ONS analizi, İngiltere'deki özel konut meskenlerinden Kovid-19 testi pozitif sonuç veren 115 kişilik küçük bir örneklem üzerinde gerçekleşti. Analize hastaneler, bakımevleri ve diğer kurumsal ortamlar dahil edilmedi.

Ev dışında çalışanların sürüntü testinin, evden çalışanlara göre daha yüksek oranda pozitif sonuç verdiği bulundu.

Veriler, hastalarla ve yurttaşlarla yüz yüze çalılan sağlık ve sosyal bakım çalışanları arasında virüsün bulaşma oranının, bu işlerde çalışmayan kişilere göre daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Bir ve iki kişilik hanelerde bulaşma oranının büyük hanelere kıyasla daha düşük olduğunu gösteren bazı kanıtlar da mevcut.

Ayrıca antikor testi sonucu verileri, beyazların geçmişte Kovid-19 geçirmiş olma olasılığının beyaz olmayan etnik gruplara göre daha düşük olduğunu ortaya koyuyor.

Bu arada ONS verileri, İngiltere ve Galler'de koronavirüs kaynaklı resmi ölü sayısının 50 bine ulaştığını da gösteriyor.

Salı günü yayımlanan verilere göre, 28 Aralık ve 26 Haziran tarihleri arasındaki ölüm belgelerinde Kovid-19 bahsi geçen 50 bin vaka gerçekleşti.

ONS, 26 Haziran tarihinde sona eren haftada her iki ülkede kaydedilen toplam ölüm sayısının 8 bin 979 olduğunu açıkladı. Bu sayı geçen haftaya kıyasla 360 kişi daha az.

Bakımevlerindeki yüksek ölüm sayısı sebebiyle işletme sahiplerini suçladığı izlenimini uyandıran Boris Johnson bu sebeple kınanmıştı.

Pazartesi günü Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) Genel Müdürü Simon Stevens'in dile getirdiği endişelere yanıt veren BK Başbakanı, "Birçok bakımevinin, prosedürleri yapmaları gerektiği şekilde takip etmediğini keşfettik" iddiasında bulunmuştu.

Ulusal Bakım Derneği, söz konusu açıklamanın sektör çalışanlarının "yüzüne atılmış bir tokat" olduğunu belirtirken, Ulusal Bakım Forumu da Johnson'ın yorumunu "büyük hakaret" diye nitelendirdi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health/

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU