Çatışmaya koronavirüs arası: ELN'den Kolombiya hükümetine 3 aylık ateşkes çağrısı

Kolombiya’da 124 bini aşkın kişi koronavirüse yakalanırken, 4 bin 300’den fazlası hayatını kaybetti

ELN haziran ayında elindeki 6 rehineyi serbest bırakmıştı (Reuters)

Kolombiya'nın en büyük aktif gerilla örgütü Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) 3 aylık çift taraflı ateşkes çağrısı yaptı. Ateşkes, koronavirüs pandemisiyle mücadele ve durmuş barış görüşmelerini yeniden başlatmak amacıyla yapıldı.

Örgütün çağrısı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 15 üyesinin koronavirüs pandemisiyle mücadele için 1 Temmuz'da 90 günlük küresel ateşkesi kabul etmesinin ardından geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ELN açıklamasında "Papa Francis'in de desteklediği 2532 nolu kararı dikkate alarak, Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque'yi 90 günlük çift taraflı ateşkesi kabul etmeye çağırıyoruz. Havana'daki diplomatik heyetimiz tüm operasyonel ayrıntıların işleyişinde yetkilendirildi" dedi.

Açıklamada "Eğer çift taraflı ateşkes kabul edilirse, yaratılacak insani uyum iklimi, Kolombiya hükümeti ve ELN arasındaki barış görüşmelerinin yeniden başlamasına yardımcı olacaktır" ifadeleri kullanıldı.

ELN daha önceki Kolomibya hükümetleriyle bir barış anlaşması yapmada başarısız olmuş ancak örgütün baş müzakarecisi Pablo Beltran mayıs ayındaki açıklamasında ELN'nin küresel ateşkese katılmaya açık olduğunu duyurmuştu.

Duque ise Twitter'dan yaptığı açıklamada "Hükümetimiz anayasal görevi olan ülkedeki suça karşı koymada asla başarısız olmayacak. ELN bu ülkeye onlarca yıldır zarar veren bir teör örgütüdür" dedi.

ELN'nin 2019'da başkent Bogota'daki bir polis akademisine yönelik bombalı saldırısında 22 öğrencinin ölümü, hükümetle örgüt arasındaki müzakere olasılığını rafa kaldırmıştı.  

Kolombiya Başkanı Ivan Duque, ELN'nin insan kaçırma eylemlerini, altyapıya yönelik saldırılarını  ve 18 yaşından küçükleri örgüte alma faaliyetlerini sonlandırmadıkça ayrıca elindeki tüm rehineleri serbest bırakmadıkça gerilla grubuyla müzakereye girmeyeceğini söylüyor.

2 bin gerillaya sahip olduğu belirtilen ELN, ABD ve Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak kabul ediliyor.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU