The Independent muhabirinin gözünden yerel seçimler: Erdoğan’ın partisi ağır darbe aldı

The Independent’ın İstanbul merkezli muhabiri Daragahi’nin haberinde Erdoğan’ın yenilmezlik imajına darbe vurulduğu yorumuna yer verildi

Türkiye'deki yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yarışan Ekrem İmamoğlu seçimi kesin olmayan sonuçlara göre önde tamamladı

Türkiye’de, yakından izlenen ve sıkı bir çekişmenin yaşandığı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışını muhalefetin önde götürdüğü görülüyor. Bu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) için ağır bir darbe demek.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, laik ve liberal Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) adayı Ekrem İmamoğlu’nun, AKP’li rakibi Binali Yıldırım’ın yaklaşık 28 bin oy önünde olduğunu kameralar karşısında açıkladı. Güven ayrıca, itiraz süresinin devam ettiği uyarısında bulundu.

AKP yerel seçimlerde, ülkenin birinci partisi olmayı sürdürse de başkent Ankara’da ve diğer bazı yerlerde kaybettiği anlaşılınca, pazartesi sabahı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin sonuçlarıyla ilgili gergin bekleyiş başladı. 
 


Erdoğan’ın partisi ve selefleri, İstanbul ve Ankara’yı çeyrek asırdır yönetiyordu. Her 2 şehri de kaybetmek, geçen yıl finansal erime yaşayan Erdoğan yönetimindeki ekonomi için sert bir uyarı işlevi görebilir.

Washington Enstitütüsü Türkiye Araştırmaları Programı Direktörü Soner Cağaptay, “Erdoğan’ın son 17 yıldır yenilmez bir siyasetçi olduğu düşüncesi bu yenilgilerle ciddi bir biçimde çürütülmüş olacak” dedi.

Çağaptay sözlerine şu şekilde devam etti:

Bu bir genel seçim değil. Ancak Erdoğan, Ankara ve İstanbul’u kaybederse güç duruma düşebilir. Çünkü bu durumda, ülkenin en büyük 2 şehrini yönetemeyen bir cumhurbaşkanı olacak.”

Öte yandan, Pazar gecesi geç saatlerde düzenlediği basın toplantısında konuşan Erdoğan, rakamlara olumlu açıdan yaklaştı. “Sonuçlar, 3 Kasım 2002 seçimlerinden bu yana olduğu gibi, bu seçimlerden de açık ara birinci parti çıktığımızı gösteriyor” diyen Erdoğan, İstanbul’un kaybedilme ihtimalinin bulunduğunu da söyledi.

Seçim günü sandığa giden seçmenler arasında nezaket havasının ağır bastığı hissedilirken, en çok da ekonomik meseleler tartışıldı.

58 yaşındaki ev hanımı Zehra Yılmaz AKP’yi eleştirerek, “Yaşam pahalılığı sona ermeli, buna bir çözüm bulunmalı” dedi.

Yılmaz sözlerine şöyle devam etti:

“Bu bir yerel seçimden çok daha fazlası. Güçlü bir mesaja dönüşerek, doğru insanlara ulaşacağından eminim.”

Erdoğan’ın kendisi de yerel kaygıları ve adayları göz önünde bulundurarak, belediye seçimlerini kendisi ve partisi için bir referandum olarak değerlendirmişti. Ayrıca, Cumhur İttifakı’nın adayları için yapılan mitinglerde de sıklıkla ön sırada yer alırken, muhalifleri ‘teröristlerle’ işbirliği yapmakla suçlamıştı.

Bunun yanında, devlet televizyonu, AKP lehine tek taraflı yayın yapmakla suçlanırken, hükümete yakın gazeteler ve din adamları da vatandaşları oy kullanmaya çağırmıştı.

Erdoğan’ın büyüdüğü Kasımpaşa semtinden Nizamettin, “Türkiye’de bugün yerel seçimler genel seçimlere benziyor” dedi. Nizamettin sözlerini,  “Erdoğan’a oy verdim. Bu ülkedeki işleri düzeltecek olan tek kişi o” diyerek sürdürdü.

Bu seçimlerde, seçmenler ülke siyasetini yaklaşık 17 yıldır domine eden AKP’ye büyük bir sadakat gösterdi. Fakat bir yandan da, ülkenin ekonomik sıkıntıları ve demokrasiyle sivil özgürlüklerden uzaklaşması nedeniyle AKP’yi cezalandırdı. 
 


İstanbul’un bir diğer semti Beşiktaş’ta sanat yönetmeni olan Deniz ise sözlerine, “CHP’ye oy verdim” diyerek başladı:

“Oy vermeyi planlamıyordum. Ancak, televizyonda Ekrem İmamoğlu’na yönelik sözlü saldırıları gördükten sonra fikrimi değiştirdim. Bazı arkadaşlarım da benim gibi fikrini değiştirdi. ‘Ne için oy kullanacağım?’ Buraya gelirken düşündüğüm şey buydu. Ama yine de oyumu kullandım.”

Kayıtlı seçmenin yüzde 84,5’inin sandığa gittiği seçimde coşku yüksekti. Türkiye’nin doğusundaki Malatya’da, Pazar günü muhalif İslamcı Saadet Partisi’nden 2 sandık görevlisi, AKP’li adayın yeğeni olduğu belirtilen kişiyle girdiği tartışmada hayatını kaybetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erdoğan’ın büyüdüğü ve 1990’larda büyükşehir belediye başkanlığı yaptığı İstanbul’da oylar için mücadele verildi. Boğaz’ın Avrupa ve Asya yakasına yayılmış yaklaşık 16 milyonluk nüfusuyla İstanbul, bazı ülkelerden daha büyük ve daha karmaşık bir şehir.

Ülke genelindeki diğer sonuçlar da ulusal ve uluslararası gözlemcilerin dikkatini çekti. Türkiye tarihinde ilk kez bir komünist parti üyesi, il belediye başkanlığı elde etti. Laboratuvar teknisyeni Fatih Mehmet Maçoğlu, Türkiye’nin doğusunda Kürt ve Zaza nüfusun yoğun olduğu Tunceli’de belediye başkanlığı seçimini kazandı.  
 


Seçimi takip eden birçok kişi, Kürtlerin liderlik ettiği sol parti Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kalesi olan Güneydoğu’daki Şırnak’ta AKP’nin kazanmasına şaşırdı. Henüz kanıtlanmasa da bölgedeki seçimlere hile karıştırıldığına dair AKP’ye yönelik suçlamalar mevcut. Kürtlerin yoğun olduğu Güneydoğu’nun diğer bölgelerinde ise HDP, yerel makamların kontrolünü yeniden ele geçirdi. Daha önce buradaki yetkililer görevlerinden alınmış ve yerine AKP yanlısı kayyumlar yerleştirilmişti.

Şebnem Arsu ve Burcu Karakaş’ın katkılarıyla hazırlanmıştır.


 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.  

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU