ABD Kongresi, Suriye ve Irak'ta petrol kuyularına yapılan harcamaları yasaklamak istiyor

Kongrenin kesmek istediği fon, Pentagon tarafından petrol sahalarının kontrolü, SDG ve Peşmergenin eğitimi için kullanılıyordu

Fotoğraf: AFP

ABD Kongresi'nde yayınlanan bir yasa tasarısı, Pentagon'un Suriye ve Irak'taki petrol sahaları üzerinde kontrol sağlamak amacıyla federal fonları harcamasını önlemeyi öngörüyor.

Söz konusu tasarı, ABD Temsilciler Meclisi Ödenekleri Komitesi tarafından salı günü yayınlanan 2021 mali yılı askeri bütçenin taslağı üzerinde toplandı.

Yeni yasa tasarısı ile ilgili yapılan basın açıklamasında, “Suriye ve Irak'ta petrolkaynaklarını kontrol etmek için harcanan paranın kesilmesi” ifadesine yer verildi.

ABD Savunma Bakanlığı, belli örgütlere veya gruplara yardım götürmek, IŞİD'le mücadele kapsamında düzensiz yabancı silahlı milislerin eğitimini gerçekleştirmek, Suriye ve Irak'taki petrol sahalarını kontrol etmek için federal bütçeden yıllık 700 milyon dolar tahsis ediyordu.

Bu fonla ayrıca Irak güvenlik güçleri, Irak Kürdistan Bölgesi Peşmerge güçleri ve Suriye Demokratik Güçleri destekleniyordu.

Kongre üyeleri uluslararası güvenlik işbirliği programlarına 1,14 milyar dolar tahsis etmeyi önerdi. Bu paranın 150 milyon doları ile Baltık ülkelerin güvenliğini sağlamak için, 160 milyon dolarının Afrika programında, 130 milyon dolarının güney ve orta Amerika ülkelerine yardım için, 105 milyon dolarının da diğer alanlarda kullanılması öngörüldü.

Ayrıca, Afgan hükümetine ve güvenlik güçlerine, “Ülkenin kontrolü sağlanarak insan ve kadın haklarının korunması, teröristlere Afganistan topraklarını kullandırtmaması, ABD ve ortaklarını tehdit etmesine izin vermemesi” amacıyla 3 milyon dolar ayrıldı.

Tasarının kabulü için, Başkan Donald Trump'a sunulmadan önce Temsilciler Meclisi ve Senato tarafından onaylanması gerekiyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU