Bir yılda üçüncü cinayet: Kadirov'u eleştiren Çeçenler, Avrupa'da suikasta kurban gidiyor

Muhalif Çeçenler, Viyana’daki son cinayetin ardından daha da endişeli

Şüphelilerden biri Linz'de gözaltına alındı (AFP)

Kendisini eleştirenlere yönelik sert tutumuyla bilinen Rusya Federasyonu'na bağlı Çeçenistan Özerk Yönetimi’nin başkanı Ramazan Kadirov, cumartesi günü Avusturya’nın başkenti Viyana’da işlenen cinayetle bir kere daha dünya kamuoyunun gündeminde.

Moskova yönetimi ve desteklediği Kadirov’a karşı direnerek Avrupa’da yaşamak zorunda kalan Çeçenler, son cinayetle birlikte son bir yılda dördüncü kez saldırıya uğradı. Bu saldırılardan üçü ölümle sonlandı.

Öldürülen 43 yaşındaki Mamikhan Umarov gibi Viyana’da yaşayan bir Çeçen, The Guardian’a yaptığı açıklamada “Herkes korkuyor. Güvenli bir yaşam için memleketimizden ayrıldık ve şimdi bulup köpek gibi öldürüyorlar” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Viyana’dan Anzor” olarak da bilinen Umarov, YouTube’da Kadirov’a yönelik küfürlü eleştirileriyle tanınıyordu. Son aylarda çektiği videolarda kimliğini gizlemeden Kadirov’a meydan okuyarak “Kolaysa gel, bul ve öldür beni” gibi ifadeler kullanmıştı.

Cumartesi Viyana’nın kenar mahallelerinden birindeki bir alışveriş merkezinin yakınlarında üç kere vurularak öldürüldü. Olayla ilgili olarak yıllardır Avusturya’da yaşayan iki göçmen gözaltına alındı.

Savcılık, cinayetin arkasında siyasi bir gerekçe olup olmadığını söylemek için henüz erken olduğunu bildirdi. Pazartesi açıklama yapan polis de maktulün koruma teklifini kabul etmediğini açıkladı.

Ancak Çeçen arkadaşlarından biri, son aylarda ölüm tehditleri alan Umarov’un eşi ve çocukları için evinin önünde sürekli olarak koruma sağlanmasını kabul ettiğini ifade etti:

Evine gittiğinizde polis sizin belgelerinizi kontrol ederdi, hep oradalardı. Ama kişisel koruma istemedi, bu teklifi reddetti. Bunun tehlikeli olduğunu söyledim. Etrafta tek başına dolaşması çılgınlıktı.

İsmini açıklamak istemeyen arkadaşı, Umarov’un Rusya’ya karşı bağımsızlık mücadelesi veren diğer isimler gibi öldürülmekten korktuğu için 2005’te Çeçenistan’dan ayrılarak Avusturya’ya iltica ettiğini söyledi. Aynı arkadaş, öldürülen Umarov’un Avusturya istihbaratı için çalıştığını da iddia etti.

25983964245084334.jpg
Salı günü Viyana’da Rusya Büyükelçiliği’nin önünde düzenlenen protesto gösterisinde “Putin’in Çeçenleri öldürmesine yardım etmeyi bırakın” dendi (AP)


Geçen sene ağustos ayında Almanya’nın başkenti Berlin'deki bir parkta Çeçen kökenli bir Gürcü olan Zelimhan Hangoşvili öldürülmüştü. Çeçenistan’ın bağımsızlık mücadelesi sırasında Rusya’ya karşı savaşan Hangoşvili’nin öldürülmesiyle ilgili olarak Moskova’yı suçlayan Almanya, iki Rus diplomatı sınırdışı etmişti.

Yazdığı blogda Kadirov’u eleştiren 44 yaşındaki İmran Aliyev, ocak ayında Fransa’nın Lille kentindeki bir otel odasında boynundan bıçaklanarak öldürülmüştü.

Birkaç hafta sonra bir başka muhalif blog yazarı olan Tumso Abdurahmanov, İsveç’te saldırıya uğrasa da kendini korumayı başarmıştı. Kadirov’un sağ kolu olarak bilinen Çeçenistan Meclisi Başkanı Muhammed Davudov’un olaydan bir yıl önce resmen kan güttüğünü açıkladığı Abdurahmanov’un etkisiz hale getirdiği saldırgan, yapılan sorguda “Annem onların elinde” demişti.

Pazartesi son cinayetle ilgili bir video yayımlayan Abdurahmanov, şu ifadeleri kullandı:

Kimse buna şaşırmadı. Bu bizi sinirlendirdi, üzdü ama şaşırtmadı. Herkes açıkça neden öldürüldüğünü ve kimin sorumlu olduğunu biliyor.


Independent Türkçe, The Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU