Seçimin en tartışılanı: Anadolu Ajansı veri akışını neden durdurdu?

Seçim sonuçlarını yayın kuruluşlarına sağlayan tek kaynak Anadolu Ajansı’nın yaklaşık 13 saat veri akışını durdurması tepkilere neden oldu

Anadolu Ajansı seçim gecesi 13 saat boyunca veri akışını durdurdu

31 Mart yerel seçimleri konuşulurken İstanbul ve Ankara’nın AK Parti’den CHP’ye geçmesi kadar Anadolu Ajansı’nın saatlerce veri akışını durdurması da en önemli başlıklardan biri olacak.

Özellikle kamuoyu yarışın başa baş gittiği ve iki parti arasındaki farkın az olduğu İstanbul’daki sonuçları takip ederken Anadolu Ajansı’nın veri akışını durdurması tepkilere neden oldu.

CHP’nin İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu saat 22.11’de yaptığı açıklamada Anadolu Ajansı’nın 40 dakikadır yeni sonuç girmemesiyle ilgili olarak “Manipülasyon endişemizi kuvvetlendirdi” dedi. O saatte Anadolu Ajansı Binali Yıldırım’ı önde gösteriyordu. İmamoğlu ise “Aramızdaki fark yüzde 5,25’tir. Hakkımızı yedirmem”diye konuştu.

Anadolu Ajansı veri akışını durdurdu

Saat 23.20’de Anadolu Ajansı yayın kuruluşlarına sağladığı veri akışını durdurdu. İstanbul’da açılan sandık oranı yüzde 98,8 ve AK Parti adayı Yıldırım CHP adayı İmamoğlu’nun küçük bir farkla önde gösteriliyordu.

Yıldırım zafer ilan etti

Veri akışının kesilmesinin ardından Binali Yıldırım kameraların karşısına geçerek İstanbul’da kazandığını iddia etti. Yıldırım “İstanbul’da seçimi kazandık. Bu süreçte İstanbul halkının bize verdiği yetki için çok teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı. 

İmamoğlu’ndan Yıldırım’a tepki

Aynı dakikalarda İmamoğlu da basın açıklaması yapıyordu. Binali Yıldırım’ın kazandığını açıklaması İmamoğlu’na soruldu. Ekrem İmamoğlu, Yıldırım’ın sonuçlar netleşmeden açıklama yapmasına “Bu da manipülasyonun bir parçasıdır. Uzun yıllardır devlet adamlığı yapan birisi olarak kendilerini sorumluluğa davet ediyorum” diye konuştu. İmamoğlu YSK ve Anadolu Ajansı’nı da ahlaklı bir süreç yönetimine davet etti.

Anadolu Ajansı’ndan kısa açıklama

Saatler 01.20’yi gösterdiğinde herkesin açıklama beklediği Anadolu Ajansı’ndan kısa bir açıklama geldi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“AA Seçim Yayın Sistemine sahadan veri akışı gerçekleşmemektedir. Sahadan veya YSK'den veriler ulaştığında sonuçların aktarımı sürecektir.”

Bu açıklamanın ardından sabah saatlerine kadar başka bir açıklama yapılmadı. Gözler hem Anadolu Ajansı hem de Yüksek Seçim Kurulu’ndan yapılacak açıklamaya çevrildi.

Sabah saatlerinde Ekrem İmamoğlu 11. kez açıklama yapmak için kameraların karşısına geçti. İmamoğlu YSK’nın aldıkları verilere göre kendisinin 4 milyon 159 bin 650 oy, Binali Yıldırım’ınsa 4 milyon 131 bin 761 bin oy aldığını söyledi.

YSK Başkanı’ndan açıklama: İmamoğlu önde

Aynı dakikalarda YSK Başkanı Sadi Güven de gazetecilerin sorularını yanıtladı. İmamoğlu’nun verdiği rakamları teyit eden Güven şöyle konuştu:

“Sonuçlar şu an itibarıyla Ekrem İmamoğlu 4 milyon 159 bin 650 bana gelen rakam. Binali Bey'in 4 milyon 131 bin 761 oyu sisteme tanımlanmış vaziyette. İtiraz süreçleri devam ediyor. 84 sandık şu anda itiraz edildiği için sisteme taranıyor. İlçelere ve illere itiraz süreçleri devam edecek."

YSK Başkanı’ndan Anadolu Ajansı açıklaması

Bir veri karmaşasının olduğuyla ilgili soruya Güven, şu cevabı verdi:

"Anadolu Ajansı benim müşterim değil. Benden veri almıyor. Nereden alıyor bilmiyorum. Anadolu Ajansı akşam 90'ları gösterdiğinde ben sisteme yeni daha tarayıp girmeye başlamıştım. Dolayısıyla ben Anadolu Ajansı’na herhangi bir bilgi servisi yapmıyorum. Benim üzerimden bir polemik yaratılmasın.”

Anadolu Ajansı: Oranlar yakın olduğu için bekleme kararı alındı

Saatler 12.30’u gösterdiğinde Anadolu Ajansı bir açıklama yaparak son sandık verilerinin kısa süre içinde abonelere ulaştırılacağı belirtildi. Açıklamada veri akışının neden durdurulduğu ise şu ifadelerle gerekçelendirildi:

“Bazı sandıklardan sağlıklı veri akışı temin edilemeyince veri aktarımına bir süre ara verilmiş; kalan yüzde birlik sandık sonucuyla ilgili elimize herhangi bir veri ulaşmadığı için de Yüksek Seçim Kurulu’nun sonuçlarının beklenilmesi kararı alınmıştır. Bu durum kamuoyu ile de paylaşılmıştır. Adayların oy oranlarının birbirine çok yakın olduğu İstanbul için, verilerin sağlıklı bir şekilde geldiği son noktada durup beklemek ve Yüksek Seçim Kurulu’nun ilan edeceği sonuçları hep beraber görmek en doğru karardır.”

Yeni sonuçlar 13 saat sonra servis edildi

Anadolu Ajansı bu açıklamanın ardından 13 saat durdurduğu veri akışını başlatarak son verileri paylaştı. Sonuçlar yeniden ekranlara yansıdığında açılan sandık oranı yüzde 99,75’ti. İmamoğlu’nun aldığı oy oranı yüzde 48,79, Yıldırım’ın aldığı oy oranı ise yüzde 48,51 olarak gösteriliyordu.

Anadolu Ajansı verileri nasıl sağlıyor?

YSK Başkanı Sadi Güven Anadolu Ajansı’na veri sağlamadıklarını söyledi. Ajansın nasıl bir sistemle sonuçları açıkladığını T24’ten Gökçer Tahincioğlu yazdı. Tahincioğlu’nun yazısının ilgili bölümü şu şekilde:

“Ajans muhabirlerinin sandık sandık gezerek ya da okul okul sonuçları yerinde izleyerek tutanak alıp, sisteme giriş yapmadığı biliniyor. Özellikle büyük kentlerde AA, CHA'nın geçmişte yaptığı gibi seçime özel kadrolar oluşturmuş değil. İlçe seçim kurulundan veri alması durumunda ise sonuçların bu kadar hızlı iletilebilmesi olanaklı görülmüyor. Zira YSK, tutanakları ilçe seçim kurullarından bilgiler ulaştıktan sonra girmeye başlıyor ve bu da Güven’in açıkladığı gibi erken saatlerde yapılmıyor.
Buna göre AA, sonuçları ya sandık başındaki partililerin merkezlerine ilettikleri tutanak bilgilerinden alıyor ya da partiler ajansa bu bilgileri anlık olarak iletiyor. Mevcut seçim sisteminde, sandıkların ya da okulların tek tek takibi, ilçe seçim kurulundan toplu tutanak bilgisi alınması, YSK’dan anlık bilgi alınması dışında geriye kalan tek seçenek, partilerden bilgi toplanması olarak gözüküyor.”

 

DAHA FAZLA HABER OKU