ABD'de tuvalet kağıdından sonra şimdi de bozuk para kıtlığı başladı

ABD genelinde bankalar ve süper marketlerde bozuk para kıtlığı yaşanıyor

Giderek daha fazla kişi kredi kartı ya da akıllı telefon uygulamalarıyla ödeme yapsa da nakit para hala ekonominin işleyişinde önemini koruyor (AP)

ABD'de koronavirüs pandemisi kaynaklı tuvalet kağıdı krizi henüz bitmişken şimdi beklenmedik bir üründe kıtlık başladı.

ABD basınında yer alan haberlere göre ülke genelinde bozuk para kıtlığı baş gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülke genelinde bankalarda en küçük bozuk para biriminde bile kıtlık yaşanıyor. Bankalara bu paraları dağıtan ABD Merkez Bankası da bozuk parayı karneye bağlamak zorunda kaldı.

Kıtlığın nedenlerinden biri Birleşik Devlet Darphanesi'nin bahar aylarındaki pandemi sırasında çalışanlarını korumak üretimi kısmasından kaynaklanıyor.

Bunun sonucunda parekende ürün satan ve bozuk paraya kasalarda ihtiyaç duyan çok sayıda iş yeri ve süpermarkette bozuk para kıtlığı başladı.

Ayrıca pandemi nedeniyle insanlar fiziksel para alışverişi içeren alışverişlerini önemli ölçüde azalttı. Önde gelen parekendeciler müşterilerini kasalarda tam para ödemeye teşvik eden ya da tamamen nakit ödemeyi yasaklayan uyarılar astı.

Michigan eyaleti merkezli süpermarket zinciri Meijer, bozuk para krizi bitene kadar nakit ödeme almayı durdurduğunu açıkladı.

Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell ise durumu yakından takip ettiklerini açıkladı.

Powell "Darphane ve rezerv bankalarıyla bozuk para tedariğini artırmak ve ihtiyaç olan yerlere ulaştırmak için birlikte çalışıyoruz. Bunun geçici bir durum olduğunu düşünüyoruz" dedi.


Independent Türkçe, NPR, BGR

DAHA FAZLA HABER OKU