Gelibolu Yarımadası'nda orman yangını çıktı… Çanakkale Boğazı'nda gemi trafiği durduruldu

Bakan Pakdemirli, Gelibolu’daki yangına 20 helikopter, 2 tane amfibik uçak, 107 arazöz, 7 dozer ve 400 personelle müdahale edildiğini kaydetti

Gelibolu Yarımadası'nda, Gelibolu ilçesi Ilgardere ile Eceabat ilçesi Yalova köyleri arasındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın başladı.

Rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüyen ve dumanları Çanakkale kent merkezi ile yarımadanın büyük bölümünden görülen yangının söndürülmesi için olay yerine ekipler sevk edildi.

Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı itfaiye ekipleri, şehitliklerden uzak alanda etkili olan alevleri kontrol altına alabilmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Tehdit sebebiyle yaklaşık 300 nüfuslu Yalova köyünün tedbir amaçlı tahliye edildiği belirtildi.

Yangın köyün yakınlarındaki ayçiçeği tarlasına da sıçrarken, tarım alanlarında da zarar olduğu öğrenildi.
 

WhatsApp Image 2020-07-06 at 18.01.22.jpeg
Fotoğraf: AA

Kumköy de boşaltılıyor

Yalova Köyü kısmen boşaltılırken, yangının Kumköy'e doğru ilerlemesi üzerine burası da boşaltılmaya başladı.

“Ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor”

Konuya ilişkin açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Orman Genel Müdürümüz bölgeye intikal etti. Çalışmalar sürüyor. Tüm ekiplerimiz orada. Helikopter filomuzun çok önemli bir kısmı orada” dedi.

Pakdemirli, yangına 20 helikopter, 2 tane amfibik uçak, 107 arazöz, 7 dozer ve 400 personelle müdahale edildiğini de ifade etti.

Bakan, Manisa'daki son programını iptal ederek Çanakkale'deki yangın bölgesine hareket etti.

Çanakkale Boğazı'nda gemi trafiği çift yönlü olarak durduruldu

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş yaptığı açıklamada, ekiplerin alevleri kontrol altına alabilmek için yoğun bir şekilde çalıştığını söyledi.

Aktaş, yangının herhangi bir can veya mal kaybına yol açmadığını belirtti.

Bu arada, denizden söndürme çalışmalarına da başlandığı için Çanakkale Boğazı'nda gemi trafiği çift yönlü olarak durduruldu.

"Tarihi bölgeye ilerlememesi için arkadaşlar gerekli çalışmayı yapıyorlar"

Vali Aktaş, ekiplerin alevleri kontrol altına alabilmek için havadan ve karadan seferber edildiğini söyledi.

Bölgede rüzgarın etkisini sürdürdüğünü aktaran Aktaş, "Bölgede iki köy var, alevler bazen yaklaşıyor ama şu anda çok büyük tehdit edecek durum yok. Biz de en yakın noktasındayız yerleşim yerinin. Yangın köylerden birinden iyice uzaklaştı, diğerine de yaklaşma durumunda gereği yapılır. Tarihi bölgeye ilerlememesi için arkadaşlar gerekli çalışmayı yapıyorlar. Şu ana kadar belli bir bölgede tutuldu" ifadesini kullandı.

Aktaş, yangının ne kadar alanda etkili olduğunu yönelik henüz bir tespitin bulunmadığını, herhangi bir can kaybı ve yaralanmanın da olmadığını kaydetti.

"300 hektara yakın bir alan kaybedildi"

Pakdemirli, "Görünen o ki şu ana kadar 300 hektara yakın bir alanı kaybetmiş gibi gözüküyoruz" dedi.

Ekiplerin çalışması sürüyor

Ekipler, havanın kararmasına rağmen çalışmalarına devam ediyor.

20200706_2_43314625_56488313-min.jpg
Orman yangınının söndürülmesine dair çalışmalar gece de sürdü. Fotoğraf: AA

Pakdemirli'den gece yarısı açıklaması

Pakdemirli yangına dair, "Ana amacımız sabaha kadar kara ekiplerimizle tabiri caizse yangını dövmek, akabinde sabahın ilk ışıklarıyla hava araçlarıyla beraber artık neredeyse söndürme faaliyetlerine veya soğutma faaliyetlerine geçmek" ifadelerini kullanarak gece yarısı bir açıklama yaptı. 

"Tüm teknolojileri kullanıyoruz" diyen Pakdemirli, "Yani tabiri caizse uzay aracı hariç, uzay mekiği hariç tüm teknolojileri kullanıyoruz. İHA'lar var, buradan birazdan dronelar havalanacak ama en önemli silahımız insan, orman teşkilatımızın değerli mensupları" bilgisini paylaştı.

20200706_2_43313997_56487549-min.jpg
 Bazı çiftçiler, buğdaylarını biçerek yangından kurtarmaya çalıştı. Fotoğraf: AA

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU