Ruanda soykırımının üzerinden 25 yıl geçti

Geçen zamana rağmen ülke hala şoku anlatamasa da Hutular ve Tutsiler bir arada yaşamayı öğreniyor

Ruanda'daki soykırımda 800 binden fazla insan katledildi. Yüzbinlerce insan komşu ülkelere göç etti - Fotoğraf: AFP 

Ruanda’da 1994 yılında Hutular ve Tutsiler arasındaki etnik çatışmalar dünya tarihinin gördüğü en acımasız katliamlardan birine sahne oldu. Yaklaşık 100 gün içinde 800 binden fazla insan etnik kökeninden ötürü katledildi. Olaylarda özellikle Tutsiler ve ılımlı Hutular, aşırılıkçı Hutular tarafından palalarla katledildi. 

Katliam, Tutsi destekli isyancı Ruanda Vatansever Cephesi lideri Paul Kagame'ye bağlı güçlerin Hutu ağırlıklı hükümeti düşürmesiyle son buldu. Ancak kısa süre sonra yönetimden güç alan Tutsiler, intikam için Hutulara saldırınca, yüzbinlerce Hutu, komşu Zaire'ye, şimdiki adıyla Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ne sığındı. 

Katliamın ardından, sorumluların tespit edilmesi ve yargılanması için çalışmalar yapıldı ancak yargılamada sorunlar yaşandı. Katliamın ardından devlet kurumlarının işlemez hale gelmesi sonucu halk kendi mahkemelerini kurudu. 

Aradan 25 yıl geçmesine rağmen Ruanda’da hala olayın etkileri devam ediyor. Halkın yeniden birlikte yaşayabilmesi için pek çok çalışma yapılıyor. 

 

 

7 Nisan 2019'da Ruanda'da, 1994 soykırımının 25. yıldönümü anılacak.  
 

DAHA FAZLA HABER OKU