Kılıçdaroğlu’ndan Demirtaş yorumu: Türkiye’de hukukun olmadığını gösteriyor

MHP’nin AK Parti’ye olan desteğini çekebileceğini söyleyen CHP lideri, “O zaman Erdoğan zorunlu olarak erken seçime gitmek durumunda kalabilir” dedi

Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cezaevinde bulunan eski HDP lideri Selahattin Demirtaş’ın tutuklu olmasının “Türkiye’de hukukun olmadığına dair bir gösterge olduğunu” söyledi.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Kılıçdaroğlu, Türkiye’de tutuklu siyasiler varken muhalefet olmanın nasıl bir etkisi olduğuna dair soruya şöyle cevap verdi:

Bir kişinin konumu ne olursa olsun, ister sade vatandaş, isterse bir siyasi partinin genel başkanı olsun siyasi görüşlerinden dolayı tutuklanmasını asla doğru bulmam. Hele de 21’nci yüzyılda. Bir siyasi partinin genel başkanı, eline silah alıp birisini öldürmemiş, sokağa çıkıp insanları dövmemiş, bir yere bomba atmamış. Bir kişi düşüncelerini söylemiş. Siz düşüncelerini söyledi diye bir kişiyi yakalayıp haksız, hukuksuz şekilde mahkemelerce tahliye kararı vermesine karşın, bir başka dava uydurup onu içerde tutuyorsanız, bu Türkiye'de demokrasinin olmadığını, adaletin olmadığını, yargının vesayet altında ve baskı altında olduğunu gösteriyor. Gerçek bu.

Kılıçdaroğlu, “HDP’yle ilişkinizi nasıl şekillendirmeyi planlıyorsunuz?” sorusunu da şöyle yanıtladı:

Aramızda gizli bir ittifak var mı, yok mu? Bunu Sayın Mithat Sancar ifade etti, “aramızda gizli bir ittifak yok” dedi. Doğru. Aramızda gizli kapaklı bir ittifak yok. Ama HDP’nin kitlesi de demokrasi istiyor. Onlar da iktidarın, baskıcı bir yönetimin Türkiye'ye zarar verdiğini onlar da görüyorlar. Dolayısıyla bizim belediye başkanlarımıza HDP tabanından yüzde 100 olmamakla beraber tabanından ciddi bir destek geldiğini de biliyoruz. Ama keşke… Siyasi partiler ne ister? Her vatandaş kendilerine oy versin isterler. Ben AK Parti tabanından da oy isterim. AK Parti'ye oy veren kardeşlerim CHP’ye oy versinler isterim. Neden? Eğer sen çocuğunun karnını doyuramıyorsan, üniversiteyi bitiren oğlun/kızın işsiz ise, 18 yıldır iktidardalar ve 18 yıldır bu ülkenin kaynakları götürüp Londra'daki bir avuç tefeciye teslim ediyorlarsa, Türkiye'yi faizcilere teslim ediyorlarsa benim kadar AK Partili de rahatsız olması lazım. Dolayısıyla HDP, İyi Parti, Saadet Partisi, MHP, AK Parti diye bir ayrım ile değil her siyasi partinin amacı nedir, iktidar olmaktır. Her siyasi parti vatandaştan oy ister. Bunları partiler bağlamında bir araya getirdiğinde, tabanları da sanki yüzde yüz liderlerince söylendiği gibi hareket edecek diye bir kural yoktur.

Demokrasiden yana olan bütün güçlerin ortak, birlikte hareket etmesi lazım. Ayrışmaya değil, bölünmeye değil birlikte yaşamaya ihtiyacımız var. Bu çerçevede bakıyoruz. HDP’nin zaten parlamentoda grubu var. HDP’yi ifade etmedim, Millet İttifakı’na dahil olmadığı için adını geçirmedim. HDP de Türkiye’nin saygın partilerinden birisi.

“MHP erken seçim isteyebilir”

MHP’nin Türkiye’deki olumsuz duruma bakarak AK Parti’den desteğini çekebileceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, şu yorumu yaptı:

Burada bir başka tablo ortaya çıkabilir. Gelişen bütün olumsuz tabloya MHP ortak olmak istemeyebilir. O nedenle “Ben (Bahçeli/MHP) artık destek vermiyorum parlamentoda” diyebilir. O zaman Erdoğan zorunlu olarak erken seçime gitmek durumunda kalabilir.

 

Amerika’nın Sesi, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU