Çoklu baro sisteminin 17 maddesi kabul edildi, avukatlar ve baro başkanlarının eylemi sürüyor

Türkiye'deki 80 baronun tamamının ve avukatlarının büyük çoğunluğunun karşı çıktığı çoklu baro sistemi, TBMM Adalet Komisyonu'ndaki görüşmelerde kabul edilen maddeler arasında yer aldı

Baro başkanlarının TBMM önündeki nöbeti sürüyor / Fotoğraf: AA

Avukatlık Kanunu'nda yapılması planlanan değişiklikler için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu'nda görüşmeler sürüyor.

Bu sırada, değişikliğe karşı çıkan baro başkanlarının TBMM önündeki nöbeti de devam ediyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AK Parti'li milletvekillerinin imzasıyla Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne yönelik komisyonda yapılan görüşmelerde, 12 madde daha kabul edildi. Kabul edilen maddeler arasında, avukatların büyük çoğunluğunun ve baro başkanlarının tamamının karşı çıktığı çoklu baro sistemi de yer aldı. 

İstanbul, Ankara ve İzmir'de yeni barolar kurulabilecek

Yani 5 binden fazla avukat bulunan illerde asgarı 2 bin avukatla yeni baro kurulabilecek. Buna göre, İstanbul, Ankara ve İzmir'de avukat sayısı 5 bini geçtiği için, teklif TBMM'den de geçerse çoklu baro sistemi uygulanabilecek. Diğer illerde ise, 5 bin avukat sayısına henüz ulaşılmadığı için sistem işlemeyecek.

çoklu2.jpg

Ankara Adliyesi önünde bir araya gelen avukatlar, kanun değişikliğine karşı çıkmıştı / Fotoğraf: Independent Türkçe


Kuruluş müracaatında, kuruluş talebini içeren dilekçe ile 2 bin avukatın imzasının ve bu avukatların belirlediği 4 kişilik kurucular kurulunun isimlerinin yer aldığı liste TBB'ye verilecek. Birlik, kuruluş işlemlerini yerine getirmek üzere kurucular kurulunu görevlendirecek. Kurucular kurulu en geç 6 ay içinde yeni baronun kuruluşunu tamamlayacak ve TBB'ye bildirecek.

Üye sayısı 2 binin altına düşerse 6 ay müsaade

Avukat sayısının 2 binin altına düşmesi halinde TBB, barodan asgari avukat sayısının 6 ay içinde sağlanmasını yazılı olarak isteyecek. Verilen süre içinde eksiklik giderilemezse TBB, baronun tüzel kişiliğine son verecek ve son verme kararı TBB'nin resmi internet sitesinde ilan edilecek.

Ankara'da polis müdahalesi

Çoklu baro sistemine karşı çıkan avukatlar, çok sayıda kentte eylem yaparak itirazlarını dile getirmişti. 3 Temmuz'da Ankara'da Büyük Savunma Mitingi'nin yapılacağını duyuran avukatlar, Ankara Valiliği'ni yasak kararıyla karşılaşmıştı. Yasak kararına rağmen Ankara Adliyesi önünde toplanan yaklaşık 5 bin avukat, TBMM'ye yürümek istemiş ancak polis müdahalesiyle karşılaşmıştı. 

çoklu1.jpg
Ankara Adliyesi önünde bir araya gelen avukatlar polis tarafından engellenmişti / Fotoğraf: Independent Türkçe


9 madde kaldı

28 maddeden oluşan Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin kalan 9 maddesi için TBMM Adalet Komisyonu üyeleri bugün saat 14'te yine bir araya gelecek.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU