Amerikalıları öldürmeleri için Rus parasını Afganlara verdiği iddia edilen Rahmetullah Azizi kimdir?

Eskiden bir battaniyesinin bile olmadığını söyleyen arkadaşları, şimdi nasıl lüks otomobillerle dolaştığını sorguluyor

2001'den bu yana Afganistan'da olan ABD askerleri, Taliban'la yapılan anlaşmanın ardından çekiliyor (AP)

Rusya'nın Taliban bağlantılı militanlara Afganistan'daki ABD askerlerini öldürmeleri için para teklif ettiğine dair Amerikan istihbaratının yankıları sürerken, dünya Rahmetullah Azizi ismini de öğrenmiş oldu.

Peki Amerikalıları öldürmek için verilen Rus parasını Afgan savaşçılara ilettiği iddia edilen Rahmetullah Azizi kim ve nasıl bir anda zenginleşti?

Kunduz’daki günlerinden beri Azizi’yi tanıyan bir kişi, arkadaşının gençliğinde İran’a yasadışı yollarla uyuşturucu soktuğunu ancak çok da başarılı olamadığını  söyledi.

New York Times’a konuşan yakınları ve akrabaları, önemsiz bir uyuşturucu kaçakçısı olan adamın 2001’deki işgal sonrası ABD öncülüğündeki koalisyondan ihale alarak Kunduz’da birkaç yol yaptığını belirtti.

Ancak Azizi’nin serveti, Rusya’da bir ofis açtıktan sonra bir anda aşırı arttı.

Bir arkadaşı, “bir battaniyesi bile olmayan” Azizi’nin bir anda çok sayıda eve, lüks otomobile ve korumalara sahip olduğunu ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu servet şimdi kötü ünü de beraberinde getirdi. Afganistan’daki ABD öncülüğündeki koalisyonda yer alan askerlerin ölümünden onu sorumlu tutan Amerikalı ve Afgan yetkililer, Azizi operasyonunu yaklaşık 6 ay önce başlattı. Yapılan baskınlarda onlarca akrabası ve iş arkadaşı gözaltına alındı fakat Azizi bulunamadı.

Kabil’deki evinde 500 bin dolara yakın nakit para bulunan Rahmetullah Azizi’nin Rusya’ya kaçtığı tahmin ediliyor.

ABD istihbaratı, 40’lı yaşlarındaki Azizi’nin yurtdışındaki suikastlerden sorumlu Rus askeri istihbarat servisi GRU için çalıştığını düşünüyor. Bu hafta ABD Kongresi’ne sunulacak belgelere göre, Azizi pek çok kere Hawala sistemiyle yüzbinlerce doları Rusya’dan Afganistan’a getirdi. Her öldürülen ABD öncülüğündeki koalisyon askeri karşılığında 100 bin dolara kadar ödeme yapıldı.

Azizi ve ekibinin Taliban’ın daha üst seviyedeki liderleriyle görüşüp bir sonraki hedefi belirlediği dahi tahmin ediliyor.


New York Times gazetesi, ABD'li istihbarat yetkilileri ve bulgularına dayandırdığı haberinde, Avrupa'da suikast girişimleriyle de bağlantısı olan Rus istihbarat biriminin, Taliban militanlarına Afganistan'daki Amerikan askerini öldürmeleri için para teklif ettiği iddiasında bulunmuştu.

ABD'li yetkililerin, Rusya'nın Amerikan askerlerini öldürmeleri için militanlara para teklif ettiği istihbaratını, yakalanan Taliban mensuplarının sorgusu sırasında öğrendiği aktarılmıştı.

Söz konusu istihbaratın, ABD Başkanı Trump ve Ulusal Güvenlik Konseyi ile mart ayında paylaşıldığı aktarılan haberde, yönetimin diplomatik nota ile durumun Moskova'ya bildirilmesinden birtakım yaptırımlar uygulanmasına kadar çeşitli seçenekleri görüştüğü kaydedilmişti.

Beyaz Saray Sözcüsü Kayleigh McEnany ise söz konusu istihbaratın teyit edilmediğini ve bu nedenle de Başkan Trump'a herhangi bir bilgilendirme yapılmadığını açıklamıştı.

Independent Türkçe, New York Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU