Irak ve Erbil yönetimi ortak koordinasyon merkezinin kurulması için anlaştı

Irak Kürdistan Bölgesi Peşmerge Genelkurmay Başkanı Eminki, tartışmalı bölgelerin güvenliğinin sağlanması için merkezi hükümet ile anlaşmanın sağlandığını duyurdu

Irak ve Erbil yönetimi ortak koordinasyon merkezinin kurulması için anlaştı / Fotoğraf: AFP

Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Peşmerge Genelkurmay Başkanı Tüğgeneral Cemal Eminki başkanlığında bir heyet Bağdat’ta Irak Savunma Bakanlığı yetkilileri ile bir araya geldi. 

Toplantıya Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver’in yanı sıra birçok yetkili katıldı.

Eminki, toplantıdan sonra Erbil merkezli Rudaw TV’ye yaptığı açıklamada, tartışmalı bölgelerin güvenliğinin Irak ordusu ile Peşmerge’den oluşan Ortak Operasyonlar Merkezi tarafından sağlanması, IŞİD’e karşı ortak operasyon ve istihbarat paylaşımı konusunda Irak Savunma Bakanlığı ile anlaştıklarını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Toplantının ikinci ayağı Erbil’de olacak

General Eminki, “Bugünkü toplantıda tartışmalı bölgelerde Ortak Operasyonlar Merkezi’nin aktif hale getirilmesi, IŞİD’e karşı operasyonlar ve istihbarat işbirliği konularında görüşmeler yaptık” dedi.

Ay sonunda Bağdat’tan Erbil’e bir heyetin geleceğini belirten Yaver’de, toplantıda ortak mekanizmanın nasıl çalışacağı ve IŞİD’e karşı faaliyetlerin niteliğini ele alacaklarını belirtti.

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü General Tahsin Hafeci de, toplantının olumlu geçtiğini ve önemli kararlar aldıklarını söyledi.

Peşmerge Bakanlığı ile Irak Savunma Bakanlığı arasındaki anlaşma üç konuyu kapsıyor:

“Birincisi; Diyala, Kerkük ve Ninova (Musul) gibi tartışmalı bölgeler denilen bölgelerde Peşmerge ile Irak ordusu arasında ortak bir koordinasyon kurulması. 

İkincisi; iki güç arasında ortak operasyonlar merkezinin aktif hale getirilmesi. 

Üçüncüsü ise; bu bölgelerde IŞİD’e karşı ortak operasyonların hayata geçirilmesi ve ortak kontrol noktalarının kurulması.”

Tartışmalı 140. madde nedir?

Irak Anayasası’nda Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerin statüsüyle ilgili olan 140. madde, üç aşamadan oluşuyor.

Buna göre, önce Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerde (Diyala, Musul ve Salahaddin) eski Devlet Başkanı Saddam Hüseyin dönemi ve 2003 sonrası yaşanan demografik değişiklik durumu normalleştirilecek, ardından nüfus sayımı yapılacak ve daha sonra bu bölgelerin merkezi yönetime mi yoksa IKB’ye mi bağlanmasına karar verilmesi için referanduma gidilecek. 

Anayasaya göre tüm bunların Aralık 2007'e kadar gerçekleştirilmesi gerekiyordu.

Kürt siyasi liderler, özellikle Kerkük'ün statüsünün belirlenmesi için 140. maddenin uygulanması gerektiğini savunurken, Kerküklü Türkmen ve Araplar ise maddenin 2007 sonunda hukuken sona erdiğini dile getiriyordu.

Türkmen ve Araplar, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) gibi Kürt siyasi partilerin, Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelere ülkenin kuzey kentlerinden bu bölgelerin demografik yapısını değiştirecek ölçüde nüfus kaydırdığını savunuyor.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU