Irak'ta Saddam'ın damadı es-Sultan tahliye edildi

Devrik lider Saddam Hüseyin'in damadı Cemal Mustafa Abdullah es-Sultan tutuklu olduğu cezaevinden tahliye oldu

Irak’ta Saddam’ın damadı es-Sultan tahliye edildi / Fotoğraf: Twitter

Irak İnsan Hakları Komiserliği Komisyonu Üyesi Ali Beyani, Saddam Hüseyin'in küçük kızı Hala'nın eşi teğmen Cemal Mustafa Abdullah es-Sultan'ın serbest bırakıldığını açıkladı.

Saddam rejimi döneminde Kabileler ve Aşiretler Dosyası'ndan sorumlu olan el-Sultan 20 Nisan 2003 tarihinde yakalanmıştı.

Komisyon üyesi Beyani, Saddam döneminin Basra Valisi olan Velid Hamid Tevfik el-Tikriti'nin de serbest bırakıldığını bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Serbest bırakılanlardan birinin de Saddam'ın özel kuvvetler komutanı olan Berzan Abdulğafur Süleyman Mecid olduğu kaydedildi.

Saddam sonrası Irak'ta ne oldu?

2003 yılında Amerika Birleşik Devletleri başkanı George W. Bush ve Birleşik Krallık Başbakanı Tony Blair, Irak'ın kitle imha silahlarına sahip olduğunu ve Saddam'ın El-Kaide ile ilişkileri olduğu iddia edildi.

Ardından ABD ve Birleşik Krallık öncülüğündeki koalisyon güçleri Irak'a askeri harekata başladı.

Harekatın başlamasından üç hafta sonra, 9 Nisan 2003 tarihinde başkent Bağdat'ın koalisyon güçlerinin eline geçmesiyle Saddam Hüseyin iktidarı sona erdi ve kısa süre sonra da Baas Partisi yasaklandı. 

Yaklaşık sekiz ay sonra yakalanan Hüseyin daha sonra yargılandı. 5 Kasım 2006'da, 1982'de Duceyl'de 148 Iraklı Şii’nin öldürülmesinden sorumlu tutularak idam cezasına mahkum edildi. 30 Aralık 2006'da asılarak idam edildi.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU