Erkeklere özel doğum kontrol hapı testi geçti

İlaç çok az yan etkiyle sperm etkinliğini sınırlandırıyor

Deneye katılan bazı erkeklerde yorgunluk, baş ağrısı veya sivilce gibi hafif yan etkiler görüldü 

Sarah Young – The Independent

Erkekler için doğum kontrol hapı geliştirilmesine bir adım daha yaklaşıldı. Bilim insanlarının test ettiği yeni bir ilacın sperm aktivitesini sınırlandırdığı belirtilirken, yan etkilerinin ise düşük olduğu tespit edildi.

Washington Üniversitesi’nde 40 erkek üzerinde bir ay boyunca yapılan çalışmada, uzmanlar sperm ve testesteron üretimini yönlendiren hormonları bastırmayı hedefleyen ve günde bir kez alınan hapların etkinliğini inceledi.

Doktorlar hapları günlük olarak kullanan erkeklerin hormon seviyelerinin düştüğünü ve bunun da sperm sayılarında önemli bir azalmaya işaret ettiğini keşfetti.

Araştırmanın birincil hedefi güvenilirliği incelemekti, şimdi uzmanlar bir sonraki adımda gözlenen sayısal düşüşleri doğrulamak ve bu düşüşlerin yeterli olup olmadığını belirlenmek için daha uzun süreli bir deney yapacaklarını söylüyor.

Araştırmayı gerçekleştiren ekip, ilacın sperm üretimini etkilemesi için en az 60 ila 90 gün alınması gerektiğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çalışmada yer alan 40 erkek katılımcının 10’una etken madde içermeyen plasebo kapsülleri verildi. Geri kalan 30 katılımcıya ise 11-beta-MNTDC ilacı farklı dozlarda (14 katılımcıya 200 miligram, kalan 16 kişiye 400 miligram) verildi. Katılımcılar verilen ilaçları 28 gün boyunca yemeklerle birlikte kullandı.

Araştırma ilacın yan etkilerinin hafif olduğunu ve 4 ila 6 erkekte yorgunluk, baş ağrısı veya sivilce gibi yan etkilerle karşılaşıldığını ortaya koydu. Ayrıca, araştırmaya katılan 5 erkek az da olsa cinsel dürtüde azalma olduğunu belirtirken, 2 katılımcıysa cinsel etkinlikte azalma olmasa da hafif ereksiyon bozukluğu yaşadığını ifade etti.

Öte yandan hiçbir katılımcı ilaçları yan etkileri sebebiyle kullanmayı bırakmadı ve hepsi güven testini geçti.

Seattle’daki Washington Üniversitesi’nde yapılan çalışmada kıdemli araştırmacı olarak bulunan tıp profesörü Stephanie Page, “Amaç doğum kontrol seçeneklerini arttırmak ve erkeklere de kadınların sahip olduğu gibi bir tercih menüsü oluşturmak. Erkeklere sunulan sınırlı opsiyonlarla ciddi bir potansiyel kullanıcı popülasyonunu göz ardı etmiş oluyoruz” dedi.

LA BioMed’de gerçekleştirilen deneyde kıdemli araştırmacı olarak yer alan Christina Wang, erkek doğum kontrol haplarının geliştirilmesi yolunda bir sonraki hedefin sperm üretiminde doğrudan bir düşüşün ölçülmesi olduğunu ifade etti. Wang, “Çalışma kısa bir sürede yapıldı ve sperm üretiminin durdurulması için bir 3 aya daha ihtiyaç var. Şu ana kadar araştırmanın bize gösterdiği şey ilacın, testislerin çalışmasını kontrol eden hormonları durdurması” diye ekledi.

Uzmanlar erkek doğum kontrol haplarının piyasaya sürülebilmesi için bir 10 yıl daha geçebileceğini vurguladı. Fakat haplara şu anda dahi ciddi bir talebin olduğu düşünülüyor.

 



 

Doğum kontrolünde erkeklerin seçeneklerinin sınırlı olduğunu belirten Wang, çalışmaya katılan erkeklerin yaklaşık yüzde 50’sinin bu yeni metodu denemek istediğini, partnerlerine sorulduğundaysa bu oranın çok daha fazla olduğunu söyledi.

Bu yeni çalışmanın sonuçları Endokrin Derneği’nin 24 Mart’ta ABD'deki New Orleans şehrinde düzenlediği yıllık toplantısı ENDO 19’da sunuldu.

2016’da yapılan bir başka deneyde, erkek doğum kontrol enjeksiyonunun etkili olduğu tespit edilmiş, fakat yan etkilerinin fazla olması sebebiyle deney erken sonlandırılmıştı. Bu çalışmaya katılanların yarısına yakınında sivilce görüldü, 5’te biri duygu durumu bozuklukları yaşadığını rapor etti ve yaklaşık yüzde 5’indeyse ilacı kullandıktan bir yıl sonra bile sperm sayıları düzelmedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU