Tecavüz mağdurunun anlatımlarındaki tutarlılığı dikkate alan savcı sanıklara 12 yıl istedi

Meryem U., otelde tecavüze uğradığını iddia ederek Twitter’dan yardım istemişti. Savcı mütalaasında, iki kişi arasında geçen bu tip olaylarda ispatın zor olmakla birlikte mağdurun anlatımlarındaki tutarlılığa dikkat çekerek iki sanık için ceza istedi

Savcı mütalaasında tecavüz davalarındaki delillendirmenin güçlüğüne de dikkat çekti / Fotoğraf: Twitter

Bir kız arkadaşıyla birlikte İstanbul’dan Antalya’ya tatile gelen 28 yaşındaki Meryem U.  otel sahibi Bora T. ve Çağrı U.’nun cinsel saldırısına uğradığı iddiasıyla sosyal medya hesabı Twitter’dan dava sürecinde yardım istemişti.

Yardım talebinin ardından açılan soruşturma kapsamında her iki kişi tutuklanarak haklarında Antalya 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

Ancak koronavirüs sürecinde geçen mart ayında adli kontrol uygulamasıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldılar.

Devam eden davada savcı mütalaasını açıkladı. Mütaalada mağdur Meryem ve arkadaşı Gizem’in plajından faydalanmak için internette buldukları otele gittikleri belirtilerek devamında olayın gelişimi anlatıldı.

Mütalaada Meryem ve Gizem’in otel sahibi Bora’nın yemek teklifini kabul ettikleri, aynı günün akşamı Bora ve arkadaşı Çağrı ile yemeğe çıktıkları belirtilerek, tuvalet ihtiyacı için 203 nolu odaya çıkan Meryem’e burada Çağrı’nın zorla sahip olmaya çalıştığı ileri sürüldü.

Devamında odaya gelen Bora’nın da Çağrı’yı dışarı çıkararak cinsel saldırıyı devam ettirdiği iddia edilerek, arkadaşını merak eden Gizem’in gelmesiyle saldırının son bulduğu öne sürüldü.

Mütalaada yapılan muayenede Meryem de zorlamadan kaynaklanan kanama ve izler tespit edildiği de belirtildi.

Olayın ardından Bora ve Çağrı ise ifadelerinde tecavüz iddialarını reddederek Meryem ve Gizem ile kendi istekleriyle birlikte olduklarını ve yakınları aracılığıyla kendilerinden para istendiğini öne sürmüşlerdi.

 

Savcıdan değerlendirme: “Bu tip olaylarda ispat ve delil zor”

Savcı mütalaasında öncelikle cinsel taciz suçlarıyla ilgili şöyle bir tespitte bulundu.

Savcı, Meryem U., benzeri birçok olayın sanık ile mağdur arasında geçtiğinden ispat konusunda da önemli güçlükler içerdiğini ayrıca sanıkların bu eylemi gizlilik içinde yaptığından suçun görgü tanıklarıyla ve delille ispatlanmasının zor olduğuna dikkat çekti.

tutuklu.jpg
Olayın ardından tutuklanan iki kişi geçen Mart ayında tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı /Fotoğraf: AA Arşiv

 

Anlatımlarında ayrıntıya girmesine de dikkat çekti

Ancak savcı, Meryem’in ifadelerindeki samimiyet ve anlatımlarındaki tutarlılığa, bütünlüğe dikkat çekerek, Adli Tıp bulgularının da anlatımlarını desteklediğini belirtti.

Savcı ayrıca Meryem’in sanıklara iftira atmasını gerektirecek bir geçmişinin, husumetinin de bulunmadığını ayrıca iddia ettikleri gibi olaydan dolayı bir maddi çıkar elde etmeye çalıştığına dair de bulgu olmadığını söyledi

Meryem’in olayı detaylarıyla anlatmasına karşın, mağdurun kendi rızasıyla ilişkiye girdiğini iddia eden sanıkların otelin kamera kayıtlarıyla oynamaya çalışmasının da şüphe uyandırıcı bir nokta olduğunu kaydeden savcı her iki sanık hakkında da ceza istedi.

umur.jpg
Meryem U.'nun avukatı Umur Yıldırım dava süreci hakkında bilgi verdi / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Avukat Yıldırım: En az 12 yıl ceza uygulanması gerekiyor

Mütalaa hakkında bilgi veren Meryem U.’nu avukatı Umur Yıldırım, Independent Türkçe’ye şunları söyledi:

Beklediğimiz bir mütalaaydı. Zira tam da yapılması gereken yorumu yaparak, cinsel saldırı suçunun niteliği itibariyle sanığın suçu üstlenmeyeceği hususu sabit iken; üstlense zaten böyle bir yargılama süreci olmaz, deliller karartılmazdı, savcının takdiri çok yerinde.

Mağdurun raporlarla örtüşen ifade ve beyanları, sanıkların ise tam tersi şekilde delilleri ortadan kaldırmaları her şeyi ortaya koyuyor zaten. Bunlar tümüyle değerlendirildiğinde bizim beklediğimiz de bu yönde bir değerlendirmeydi.

Sanıklardan Bora için en az 12 yıl, Çağrı için ise teşebbüsten dolayı takdir edilecek ve 12 yıldan az olmayacak cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadarı indirilerek uygulanması gerekmektedir.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU