Demokrat Kongre üyelerinden Pompeo’ya mektup: İlhak gerçekleşirse İsrail’e yardımı kesin

Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesi, bu çıkış üzerine karşı kampanya başlattı

Mektubu imzalayanlar arasında Alexandria Ocasio-Cortez ve Rashida Tlaib de yer alıyor (AP)

ABD’de aralarında Alexandria Ocasio-Cortez ve Rashida Tlaib’in de bulunduğu 4 Demokrat Kongre üyesi, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya gönderdikleri mektupta, İsrail’in Batı Şeria’yı ilhak planını hayata geçirmesi halinde ABD’nin yardımları kesmesini istedi.

Ocasio-Cortez ve Tlaib’le birlikte isimleri geçen diğer iki ilerici Kongre üyesinin Pramila Jayapal ve Betty McCollum olduğu belirtildi.

Times of Israel’in haberine göre bu gelişme üzerine Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesi (AIPAC) karşı kampanyaya başladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kuruluş Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, söz konusu mektubun “bariz bir biçimde, Amerikan çıkarlarına zarar verecek şekilde ABD-İsrail ilişkilerini tehdit ettiğini, İsrail’in güvenliğini riske attığını ve iki devletli çözüm ihtimalini azalttığını” savundu.

AIPAC ayrıca acil eylem çağrısında bulunarak Demokrat isimlerin mektubuna karşı bir mektup hazırlanması için kendi temsilcileriyle temasa geçilmesini istedi.

Twitter’da yapılan bu paylaşımların altına gelen yorumlardaysa bazı eleştiriler dile getirildi.

Kullanıcılardan biri “Benim adıma konuşma. Filistinlilerin hayatı önemlidir” ifadesini kullanırken, bir diğeriyse “İsrail iki devletli çözümü imkansız hale getirdi” dedi.
 


Jewish Insider’ın bir kopyasını edindiği ve Demokratlar arasında imzaya açılan mektupta Pompeo’ya hitaben şu ifadelerin yer aldığı kaydedildi:

İsrail hükümeti, bu yönetimin rızasıyla planlanmış ilhak konusunda ileri adım atacak olursa bunun kabul edilmemesini sağlamak; insan hakları sorunları ve İsrail hükümetinin yerleşimleri finanse etmek için yıllık harcadığı miktara karşılık gelecek ya da bu miktarı aşacak derecede off-shore üzerinden İsrail silahı satın almak için fon ayrılması da dahil olmak üzere İsrail’e ABD’nin sağladığı 3,8 milyar dolarlık askeri fonun yanı sıra bunların gerçekleşmesini ve sürmesini sağlayan politikaların ve uygulamaların peşini bırakmamak için çalışacağız.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump’ın hazırladığı “barış planı” sonrası Batı Şeria’nın bazı bölümlerini ilhak işine 1 Temmuz’da başlayacaklarını duyurmuş ancak bu konuda ihtilaf yaşadığı konuşulan koalisyon ortağı Benny Gantz’ın ise böyle bir hamlenin çok erken olduğunu belirttiği ifade edilmişti.
 


ABD Temsilciler Meclisi’ndeki 233 Demokrat üyeden 191’i geçen hafta İsrail hükümetine hitaben hazırladıkları bir başka mektupta, Batı Şeria’nın ilhak edilmesinin barışı tehlikeye atacağı uyarısında bulunmuştu. AIPAC bu mektuba da itiraz ederek ABD-İsrail ilişkilerinin önemine vurgu yapmış fakat Temsilciler Meclisi’nden İsrail yanlılığıyla tanınan bazı Demokratların da bu mektuba imza atmasını engelleyememişti.

 

Independent Türkçe, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU