Düzenleme Meclis’e sunuldu: 2 bin avukat, baro kurabilecek

Her baro, Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulunda 3 delege ve 1 başkan ile temsil edilecek

Fotoğraf: AA

AK Parti’nin baroların seçim sistemi ve yapısını değiştirmesini öngören düzenleme Meclis’e sunuldu.

AK Parti'li Özkan, Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni Meclis Başkanlığı’na sunduklarını bildirdi.

Özkan yaptığı açıklamada "Barolarla ilgili reform yapmak şart oldu. Düzenlemeyi yaparken avukatların görüşlerini aldık" dedi.

Özkan, dört ana başlıkta düzenlemeyi şöyle özetledi:

İstanbul, Ankara ve İzmir için üye sayısı 5 binden fazla olan barolarda 2 binden fazla avukat bir araya gelerek baro kurabilecek. 2 bin avukatın bir araya gelerek kuracağı baro 72 ildeki barodan daha büyük olacağı anlamına geliyor. Barolar Birliği delegasyonunda yeni bir düzenleme getiriyoruz. Her baro TBB Genel Kurulu'nda 3 delege ve 1 başkanla temsil edecek. Üye sayısı çok olan illerde her 5 binde 1 delegasyonda temsil imkanı sağlıyoruz. Baro organlarının seçimini 2 yılda bir ekim ayının ilk haftasında genel kurullar, akabinde TBB seçimlerinin de 4 yılda bir aralık ayında yapılmasını öngörüyoruz. Yaşam tarzı, inancı nedeniyle ayrımcılığa tabi tutulan avukatlar için bir düzenleme yaptık. Avukatların resmi kıyafeti olarak cübbeyi belirttik.

Olağanüstü seçim yok

En az 25 baronun yönetim kurulunun çağrısıyla Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağrılabilecek ancak olağanüstü toplantıda seçim yapılamayacak.

Birden fazla baronun olduğu illerde, adli yardım büroları ve diğer kurullar, baroların üye sayısına göre eşit temsille oluşturulacak.

İstanbul’daki avukatlar Çağlayan’da buluşacak: Adliye barikatlarla çevrildi

Bu arada avukatlar, İstanbul Barosu'nun çağrısıyla bugün saat 12.30'da Çağlayan Adliyesi önünde kanun teklifine karşı bir araya gelecek.

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, "GELMEYE MECBURSUNUZ!  Hayatımda ilk kez talimat veriyorum: Yanında bağlı avukat çalıştıran bütün üstadlar, o saatte bağlı çalışan meslektaşlara izin versin" sözleriyle bugün Çağlayan Adliyesi'nde gerçekleştirilecek miting için avukatlara çağrıda bulunmuştu.

Bugün mitingin düzenleneceği Çağlayan meydanının barikatlarda tamamen kapatıldığı görüldü. Avukatlar sosyal medyadan yaptıkları paylaşımlarla engellemelere rağmen bir araya geleceklerini yazdı.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU