Pandemiye karşı sürpriz umut: Alpaka develerinin kanı bağışıklığın anahtarı olabilir

Alpakaların ürettiği antikorlar, ikinci enfeksiyon dalgasının önlenmesine yardımcı olabilir

12 yaşındaki Tyson'ın nanokorları insanlığa umut oldu (Reuters)

Bilim insanları, alpakalarda bulunan küçük antikorların, Kovid-19'a neden olan virüsün etkisiz hale getirilmesini sağlayabileceğini ve ikinci bir enfeksiyon dalgasının bastırılmasına yardımcı olabileceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsveç ve Güney Afrika'daki bilim insanları tarafından yapılan çalışmada, Tyson adlı bir alpakanın normal bir antikorun kabaca onda biri büyüklüğünde olan ve nanokor adı verilen küçük antikorları, virüsün "bağlanmasını" ya da bir kişiye bulaşmasını önlemek için kullanıldı.

Stockholm'deki Karolinska Enstitüsü'nden bilim insanları, Almanya'da yaşayan 12 yaşındaki alpaka Tyson'a virüs proteinleriyle bağışıklık kazandırdı. Ekip bu ayın başlarında Tyson'ın kanındaki nanokorları izole etti. Virüse insanlardaki antikorların bağlandığı yerden bağlanan bu nanokorlar, enfeksiyonu engelleyebilir.

İsveç merkezli enstitütüdeki ekibin başı olan Gerald McInerney, Reuters'e şunları söyledi:

Virüsün aynı ve çok çok belirli bir kısmına yöneltilenin bu antikorlar olduğunu ve bu antikorların önemli olduğunu biliyoruz. Tyson'ın bu antikoruyla da bunu tasarladık.
Prensipte tüm bulgular insanlarda bunun çok iyi çalışacağını gösterecektir ancak bu çok karmaşık bir sistem.

The Telegraph'a göre nanokor, Kovid-19 virüsünün “sivri uçlu proteinlerini” hedeflediği bir konakçıya bulaşma yeteneğine "doğrudan müdahale ediyor." Böylece, virüsü “güçlü bir şekilde” etkisiz hale getiriyor.

Araştırmanın Karolinska'daki Mikrobiyoloji, Tümör ve Hücre Biyolojisi bölümündeki yazarları, şunları yazdı:

Mevcut koronavirüs pandemisi dünya nüfusu için ciddi sonuçlar taşıyor ve acilen aşılara, antikorlara veya antivirallere ihtiyaç var.
Nötralize edici antikorlar, enfeksiyonun erken bir aşamasında virüs girişini engelleyebilir ve ağır hastalık geliştirme riski yüksek kişileri muhtemelen koruyabilir.
Hazır olduğunda, risk altındaki bireyleri korumak için spesifik antiviral ilaçlar veya antikor terapileri kullanılacak ve yaygın kullanımları, bağışıklığı zayıf popülasyonların tecrit önlemlerini daha güvenli bir şekilde terk etmesine izin verecek.

Çalışma hâlâ ilk aşamalarında ve akademik makale henüz bilimsel değerlendirmeden geçmedi. Diğer yandan yeni tip koronavirüsün tedavisi için alpakaları tek inceleyen, Karolinska Enstitüsü'ndeki ekip değil.

Kentucky Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden araştırmacılar da Big Boy (Koca Oğlan), Blue Eyes (Mavi Gözler) ve Emperor (İmparator) adlı üç alpaka tarafından üretilen nanokorlar üzerinde çalışıyor.

Çalışmanın eş liderlerinden, Moleküler ve Hücresel Biyokimya Bölümü öğretim üyesi Sidney Whiteheart şunları söyledi:

Fikir, nanokorların SARS-CoV-2'nin sivri uçlu proteinleri üzerindeki küçük ceplere erişebilecek kadar küçük olması. Bu, virüsün konak hücrelere bağlanan kısmı.
Sivri uçlu proteinin hücresel reseptörüne bağlanmasını engelleyebilen bir nanokor, Kovid-19 için etkili bir tedavi olabilir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU