Pentagon’un UFO haberleri yanlış mı anlaşıldı?

Pentagon’un yayınlandığı uçan cisimlere ait görüntüler hakkında merak edilenleri, Amerika Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT)’de astrofizik alanında doktora sonrası araştırmacı olarak çalışan Tansu Daylan, Independent Türkçe için anlattı

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) daha önce sızdırılan uçan cisimlere ait görüntüleri yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ABD'de pik yaptığı dönemde resmen yayınladı.

Pentagon’un resmi internet sitesinde yayınlanan bu videolar hakkındaki açıklamada şu ibare dikkati çekti:

2007 ve 2017'de izinsiz olarak yayımlanan bu videolardaki fenomenler hala tanımlanamadı. 


Bu görüntüler hakkında ABD'de bulunan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT)’nde astrofizik alanında doktora sonrası araştırmacı olarak çalışan Tansu Daylan ile konuştuk.
 

Tansu Daylan.jpg
Tansu Daylan / Fotoğraf: Independent Türkçe


"Bilmemek acizlik değildir; 'anlaşılmamış olaylar' olarak değerlendirilmeli"

İlk olarak 2017’de paylaşılan birtakım tanımlanmamış uçan nesne (UFO) görüntüleri tekrar gündeme oturduğunu hatırlatan MIT'den Tansu Daylan, şunları söyledi:

Doğası anlaşılmamış verilerle karşılaştığımızda kafamızda soru işaretlerinin oluşması elbette doğal. Fakat, bu görüntülere bakıp, olağanüstü hipotezlere inanmadan önce kendimize hatırlatmamız gereken bir gerçek var, 'bilmemek' acizlik değildir. Bu görüntüler 'anlaşılmamış olaylar' olarak değerlendirilmeli ve ayırt edici veri yokluğunda kesin yargılardan kaçınılmalı diye düşünüyorum.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanlarının, hayatlarını, bilinenler ile bilinmeyenler arasında geçirdiği için bu felsefe ile yaşamaya alışkınlar olduklarını söyleyen  Daylan, “Ne yazık ki bu duruşun, toplumun geri kalanında egemen olamadığını görüyoruz. Bir başka deyişle, görüntülerde kesin olarak açıklayamadığımız noktalar olabilir. Ama bir sonraki cesur adımı atıp, ‘görüntüleri açıklayamıyorum, bu yüzden uzaylılar olmalı’ diyemeyiz” dedi.
 

afp.jpg
Fotoğraf: AFP


Peki, görüntülerdeki nesneler ne olabilir?

İlgili üç görüntünün isimlerinin “FLIR”, “Go fast” ve “Gimbal” olduğunu belirten Daylan, “FLIR ve Gimbal görüntülerindeki nesneler ticari yolcu uçakları olabilir. Arka plandaki parlak gökyüzünü gölgeleyen bir jetin düşük çözünürlükteki ve yüksek gürültülü bir kaydı gibi gözüküyor. “Gimbal” isimli kızılötesi görüntüsünü ilginç kılan nesnenin kendi etrafında dönüyor gibi gözükmesi. Bunun sebebi dönen kameradaki yansıma olabilir” diye konuştu.

Daylan, sözlerine şunları ekledi:

Bir hatırlatma yapmakta fayda var. Bu görüntüler yalpa çemberi üzerindeki bir kamera ile çekildiği için, hedefin sabit kalabilmesi için kamera da uçağın hareketleri ile birlikte hareket etmekte. Gördüğümüz dönüş hareketi de yalpa çemberinin yaptığı düzeltici bir hareket olabilir.


“Go fast” isimli görüntü hakkında Daylan, “Dar görüş açılı bir kamera ile çekilmiş, hızlıca hareket eden bir arkaplanın önünde bir cisim gördüğümüzde bu iki şekilde açıklanabilir: Bu cisim ya kameradan uzak (suya yakın) ve hızlı hareket eden bir cisimdir ya da kameraya yakın (sudan uzak) ve yavaş hareket eden bir cisimdir. İkinci açıklama bence bir meteoroloji balonu ile tutarlı bir gözlem” ifadelerini kullandı.
 


"Görüntülerin uzaylıları işaret ettiğini düşünmemizi gerektirecek hiçbir kanıt yok"

Daylan, elimizde sadece düşük çözünürlüklü birkaç görüntü olduğunu ve bu görüntülerin gerçek doğasını hiçbir zaman öğrenemeyebileceğimizi söyledi.  

Ancak bu belirsizlik durumundan yararlanılabileceğini kaydeden Daylan, son olarak şunları söyledi:

Çeşitli görgü tanıklarının kişisel, tekrarlanabilir olmayan anekdotlarını da işin içine katarak bu görüntülerin uzaylılara ait olduğu sonucuna varamayız. Özetle, görüntülerin uzaylıları işaret ettiğini düşünmemizi gerektirecek hiçbir kanıt olmadığını düşünüyorum.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU