YKS’de şarkısının sözleri sorulan Mabel Matiz’den öğrencilere mesaj

YKS’de, Mabel Matiz’in ‘Fırtınadayım’ şarkısının sözlerinin yer aldığı soru sosyal medyada gündem oldu

Fotoğraf: Twitter

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan TYT, bugün saat 10.15’te başladı ve 165 dakikada tamamlandı.

Sınav sonrası adaylar TYT Türkçe testinde şarkıcı Mabel Matiz’in “Fırtınadayım” şarkısında yer alan “Gözümün gördüğü, göğsümün bildiği ile bir değil’ cümlesinde anlatılmak istenen nedir?” şeklinde bir soru sorulduğunu kaydetti.

Sorunun sosyal medyada gündem olması sonra Mabel Matiz, sosyal medya hesabından açıklamada yaptı.

Kendi öğrencilik döneminden bahseden Matiz, şu ifadeleri kullandı:

Sevgili arkadaşlar selam. Bugünkü YKS sınavında şarkılarımı konu alan sorulardan şimdi haberim oldu :) Valla ne diyim, en az sizin kadar şaşırdım. Buna ek olarak, sevindim de galiba. Bu, ne bilmiyorum, ama bu bir şey.

Bu mevzu beni maziye götürdü. 17 sene önce bugünlerde ben de sizler gibi çok büyük, benzer bir stresten geçiyordum. Üniversite sınava girmiştim, ama geleceğim ve yapmak istediklerim hakkında hiçbir fikrim yoktu.

Lisenin son günlerinde anlık olarak heves ettiğim diş hekimliği fakültesini kazanıp sonra 5 sene lanet ede ede okuyup bir de üstüne 2 sene mesleği yaptım.

Amaaa sonra öyle bir gün geldi ki, iç sesimi duymazlıktan gelememeye başladım. İşte o zaman dış dünyanın bana dayattığı her şey tamamen anlamsızlaştı ve asıl olduğum şeyi ortaya çıkarmaya, söylemek istediklerimi söylemeye, özgür olmaya karar verdim. Sonrası malumunuz.

Niye uzun uzun bunlardan bahsettim? Diyeceğim o ki bu hayat 1 tane, o da sizin! Sizler biriciksiniz ve kendinizden başka kimseye hayat borcunuz yok. Neyi istiyorsanız onu yapın, o olun. İç sesiniz her daim biricik rehberiniz olsun.

Zira hayatın sınavları bitmez. YKS biter bir başkası gelir. Soru ise aslında bir tanedir ve o hiç değişmez: Sen kimsin? Bu cevabı en iyi ve sadece siz bilebilirsiniz.

Dilerim her şey güzel gönlünüzce olur, dilerim hepiniz kendi hayatlarınızın sahibi olmanın mutluluğunu dibine kadar yaşarsınız.

Yazdıklarınızı görüyorum ve kopuyorum:D Ne diyim, ağzınıza sağlık! Gün sizin, söz sizin, çıkarın acısını, eğlenin. Hepinizi seviyorum ve sosyal mesafe önlemleri dahilinde kucaklıyorum.

Mabel Matiz kimdir?

Gerçek adı Fatih Karaca olan Mabel Matiz, 31 Ağustos 1985 tarihinde Mersin’in Erdemli ilçesinde doğdu. İlkokulu ve liseyi Erdemli’de okumuş, üniversite eğitimini ise 2003-2008 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde almıştır. Çocukluk yıllarını, kendisine müzikal anlamda çok katkısı olduğunu ifade ettiği Erdemli’de geçirmiştir. 2011’de İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku bölümünde başladığı yüksek lisans eğitimini 2014’te yarıda bırakmıştır.

Kıbrıs Barış Harekatı gazisi olan babası Ali Karaca 22 Şubat 2019 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonucu Erdemli’de vefat etmiştir. Vefatı öncesi babasının anısına “Babamı Beklerken” şarkısını yazmış, bu şarkının yer aldığı albüm Maya ise Mabel Matiz’in annesinin adını taşımaktadır.

Müzik eğitimine üniversite zamanlarında aldığı gitar ve şan dersleri ile başlayan Mabel Matiz, ilk bestelerini de üniversite yıllarında yapmıştır. 2008’den bu yana[6] kariyerini sürdüren sanatçı ilk şarkılarını kişisel ev kayıtları şeklinde oluşturmuş, bu şarkıları MySpace sayfası[7] üzerinden anonim olarak yayınlamıştır. Mabel Matiz, şarkılarına ilgi gösteren[8] Engin Akıncı ile tanışarak ilk albümünün hazırlıklarına başlamış, bu kapsamda proje dahilinde Alper Gemici ve Alper Erinç ile bir araya gelerek albüm için stüdyoya girmiştir.

Sahne adıyla aynı ilk albümü Mabel Matiz 11 Mayıs 2011’de piyasaya çıkmış ve bu albümde yer alan 5 şarkıya klip çekilmiştir.

Mabel Matiz’in, bütün aranjmanları Can Güngör ve Cihan Mürtezaoğlu’ya ait olan, Mete Özgencil ve Yıldız Tilbe’nin katkılarıyla hazırladığı ikinci albümü[9] Yaşım Çocuk, 5 Ocak 2013’te piyasaya sürülmüştür. Albüm; “Zor Değil”, “Aşk Yok Olmaktır”, “Yaşım Çocuk”, “Alaimisema” gibi şarkılarıyla ses getirmiş, birçok ödül almış ve Milliyet Sanat dergisi okurları tarafından “Yılın Albümü” seçilmiştir. Sanatçının, aynı yıl yayınlanan Aysel’in albümünde seslendirdiği Sultan Süleyman cover’ı tüm zamanların başarılı Türkçe cover yorumlarından biri olarak kabul edilmektedir.

Mabel Matiz 2013 yılı sonunda GQ Türkiye dergisinin “Men Of The Year” ödüllerinde “Yılın Müzisyeni” ödülüne layık görülmüştür. Sonraki yıl Yaşım Çocuk albümünde yer alan “Alaimisema” şarkısı 14 Temmuz 2014’te Radio Edit versiyonuyla single olarak yeniden yayınlanmış, kendi albümleri dışında Teoman, Göksel, Ayşegül Aldinç, Özge Fışkın, Burcu Tatlıses, Ceyl’an Ertem gibi sanatçıların albümlerinde söz yazarı ve besteci olarak da bulunmuştur.

13 Şubat 2015 tarihinde ise Can Güngör prodüktörlüğünde kaydettiği 3. albümü Gök Nerede’yi yayınlamıştır.

Mabel Matiz’in dördüncü stüdyo albümü Maya, 20 Haziran 2018’de Doğan Music Company ve Zoom Music tarafından yayımlandı. Albümün hazırlık aşaması iki yıl sürerken stüdyo kayıtları ise bir buçuk yıllık bir zamana yayıldı. Albüm, 21 şarkılık iki CD’den oluşurken, “Canki” ve “Comme un animal” adlı şarkılar ise albümün dijital sürümünde yer almaktadır.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU